Jaarrekening provincie Utrecht wéér te laat

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Op de provinciale jaarrekening van 2017 rust nog steeds een vloek. De provincie Utrecht stapelde uitstel op uitstel en nu, aan het eind van 2018, verstrijkt morgen opnieuw een uitgestelde deadline om het afschrift af te leveren aan het adres van Binnenlandse Zaken. "Wij als provincie nemen dit zeer serieus en gaan samen met de accountant een stappenplan maken voor het vervolg", schrijft gedeputeerde Dennis Straat in een brief.
Het op tijd aanleveren van de jaarrekening is belangrijk omdat verantwoordelijk minister Kajsa Ollongren al meerdere keren in een brief dreigde met toezicht op de financiën van de provincie. Daarmee zou het mogelijk worden dat de provincie geen geld meer krijgt voor mobiliteitsprojecten uit Den Haag. Het is nog niet duidelijk of het ministerie van Binnenlandse Zaken sancties gaat opleggen.

ACCOUNTANT

De provincie kan de jaarrekening niet inleveren zolang haar accountant EY een aanvullend onderzoek naar de chaos rond de aanleg van de Uithoflijn niet heeft afgerond. Bij politici raakt het geduld inmiddels op, maar in een bijpraatbijeenkomst tussen EY en Provinciale Staten bleek dat de accountant de hete adem niet in de nek wil voelen. "Wij realiseren dat er veel belangen spelen bij het afronden van de jaarrekening, maar ik benadruk dat we onafhankelijk onderzoek moeten doen", kregen de Statenleden te horen.
De verwachting is dat de accountant nog wel even bezig is. Het rapport over de mogelijke belangenverstrengeling van een provinciedirecteur, het onderzoek dat de meeste vertraging veroorzaakte, is inmiddels klaar. Dat document moest nog naast stukken van de accountant worden gelegd. Ook wil de accountant wachten op een ander onderzoek van de Randstedelijke Rekenkamer over de Uithoflijn. Dat rapport wordt ergens volgende week verwacht.

PROVINCIALE STATEN

Wanneer die handtekening ook onder het stuk staat moet Provinciale Staten nog met een voorstel over de jaarrekening van 2017 instemmen. Volgens de huidige planning zou dat 17 december gebeuren, maar het is onduidelijk of de accountant tegen die tijd alles al klaar heeft. Ook de provincie weet nog niet of die planning nog accuraat is.
Gedeputeerde Dennis Straat had het missen van de decemberdeadline al ingecalculeerd. Hij gaf eerder al aan het spannend te vinden of alles gaat lukken. De provincie gaat nu opnieuw een beroep doen op het geduld van minister Ollongren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.