KNMI presenteert alarmerende klimaatcijfers voor regio Utrecht

Het KNMI in De Bilt.
Het KNMI in De Bilt. © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Midden-Nederland wordt steeds heter. Volgens berekeningen van het KNMI in De Bilt heeft de opwarming van de aarde ook in de provincie Utrecht duidelijk gevolgen. Het weerinstituut presenteerde de nieuwe cijfers deze week in een klimaattop voor lokale bestuurders.
Wethouders van veertien Utrechtse gemeenten en bestuurders van de provincie en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden hoorden in een presentatie alarmerende cijfers. Het KNMI combineerde meetgegevens van zijn eigen stations in onze regio met klimaatscenario's die het in 2014 heeft opgesteld. Daarmee geeft het instituut de meest waarschijnlijke klimaatverandering weer.

EIGEN GEBIED

Conclusie: de temperatuur stijgt, er valt meer regen - niet alleen vaker, maar ook heviger - er is een kans dat het vaker zo droog zal zijn als afgelopen zomer en het water in de Lek en de Nederrijn zal vaker extreem hoog staan. "Dat de temperatuur is gestegen is misschien geen groot nieuws", zegt adviseur weer- en klimaatdiensten Bernadet Overbeek van het KNMI. "Maar belangrijk is wel om dat te herkennen in je eigen gebied."
Ook in Midden-Nederland loopt de temperatuur op.
Ook in Midden-Nederland loopt de temperatuur op. © RTV Utrecht
In de regio Utrecht is de gemiddelde temperatuur sinds 1901 met twee graden gestegen. Dat heeft gevolgen voor het milieu - denk aan het oprukken van de tijgermug, maar ook aan het groeiseizoen van gewassen dat tientallen dagen langer kan duren. Bij hitte kunnen bovendien bruggen en communicatiemiddelen uitvallen, kunnen mensen minder werk verrichten en lopen kwetsbare groepen gezondheidsrisico's.

STRATEN BLANK

Het blijft overigens niet bij temperatuurverschillen alleen, zegt Overbeek. We krijgen ook vaker te maken met hevige buien die straten blank zetten. "In het veenweidegebied en op kleigrond zijn het vooral de langdurige buien die voor overlast kunnen zorgen. In de stad zijn het meer van die korte, hevige buien die voor enorm veel neerslag per uur zorgen."
Wat daarbij opvalt is dat we ondanks hevige buien en rivieren die meer water te verwerken krijgen toch een extreem droge zomer achter de rug hebben waarin juist veel te weinig regen viel. Of we dat vaker zullen meemaken kan het KNMI nog niet met zekerheid zeggen. "Een scenario geeft aan dat het neerslagtekort rond 2050 met dertig procent kan toenemen", zegt Overbeek. "Maar er zijn ook scenario's die laten zien dat het min of meer hetzelfde blijft als nu."

NEUS OP DE FEITEN

De hamvraag is natuurlijk wat wethouders en provinciebestuurders kunnen met de klimaatcijfers uit hun eigen regio. Wethouder Jocko Rensen uit Montfoort vindt in ieder geval dat het KNMI de lokale overheid met de neus op de feiten heeft gedrukt. "Als gemeente ben je vooral bezig met wat er in je eigen gebied gebeurt, met wonen, werken, recreëren en zaken als energietransities. Maar we zien allemaal dat het weer verandert en dat heeft nu al een behoorlijk effect."
Vaker hevige buien, verwacht het KNMI.
Vaker hevige buien, verwacht het KNMI. © RTV Utrecht
Rensen was een van de lokale bestuurders bij de regionale klimaattop. Volgens hem is het nu zaak om beleid te maken met de alarmerende cijfers van het KNMI. "Ze maken analyses en hebben in dit geval vooruit gekeken naar 2050. Als we nu huizen bouwen hopen we dat die er dan nog staan, dus we moeten wel voorbereid zijn op de omstandigheden van dan."

KLIMAATVERANDERING IN DE REGIO

De helft van de veertien gemeentes die bij de presentatie van de cijfers waren werkt al samen in de zogenoemde Coalitie Ruimtelijke Adaptatie. Daarin maken bestuurders samen plannen om de gevolgen van de klimaatverandering in de regio op te vangen. Het KNMI wilde daarvoor belangrijke data leveren.
Bernadet Overbeek van het KNMI heeft de indruk dat de bestuurders er blij mee waren. "Onze klimaattop in De Bilt was georganiseerd om alle partijen bij elkaar te brengen. En we hopen dat we de gemeentes die nog niet aan de coalitie deelnemen er ook warm voor kunnen maken."

DICHT BIJ HUIS

Toch is het bij elkaar brengen van bestuurders en ambtenaren niet genoeg om het tij te keren, zegt ook wethouder Rensen van Montfoort. "Het bestuurlijke besef komt er nu, maar we zullen behoorlijk aan moeten pakken om onze inwoners mee te nemen. Die kunnen al dicht bij huis beginnen, in hun eigen achtertuin, in hun voortuin, of met hun eigen gedrag. Dus we hebben nog genoeg te doen."
Hoe het klimaat per regio verandert heeft het KNMI nu berekend voor veertien gemeenten in de provincie Utrecht. Vorig jaar liet de regio Eemland al ongeveer hetzelfde beeld zien en ook Amsterdam is onder de loep genomen. Maandag komen de wethouders van Flevoland naar De Bilt om hun cijfers te horen.
Radio M Utrecht over de regionale klimaattop van het KNMI

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.