Tijdreizen door Utrecht met de 'Utrecht Time Machine App'

UTRECHT - Tijdreizen door Utrecht om alles over de geschiedenis van de stad te weten te komen. Onderzoeker Toine Pieters en HKU-docent Ramon Verberne werken aan een app waarmee dit mogelijk is. Donderdagavond werd de eerste versie in het bijzijn van burgemeester Jan van Zanen gepresenteerd.
In de app 'loop' je als het ware door de stad, waardoor je uiteindelijk informatie over heel Utrecht vindt. Tot dusver is alleen informatie over het Domplein en de omgeving daaromheen te vinden. Het is het prille begin van een tienjarig project. "Dit is echt pas de start", laat Pieters weten. "Hij is nog best primitief. Maar wij willen hem uitbouwen tot letterlijk een tijdmachine van de Romeinen tot aan nu."
In 2022 bestaat de stad Utrecht 900 jaar en dan wil Pieters dat de app goed gevuld is. "Al is het kaartje dan waarschijnlijk nog niet helemaal vol. We hebben dan in ieder geval de belangrijkste kenmerken. Bijvoorbeeld vanuit de Dom naar het Vredenburg, naar de Neude. De Universiteitsbibliotheek, het Griftpark...", aldus de projectleider, die meent dat de app voor zowel de Utrechter als de toerist is. "Vandaar ook de Engelse en de Nederlands versie."

PERSOONLIJKE VERHALEN

Met de komst van de app is Utrecht onderdeel van het Europese initiatief Time Machine FET Flagship. Ook Amsterdam bouwt aan een app. Utrecht onderscheidt zich echter, door inwoners van de stad erbij te betrekken. "We zoeken echt naar persoonlijke verhalen. Wat voor ontwikkelingen er zijn in de buurt, terug naar de Tweede Wereldoorlog. Er zijn allerlei verhalen van families. Bijvoorbeeld hoe een familie het huis met kolen verwarmde."
De eerste versie van de applicatie is voor Android-apparaten te downloaden. In de Google Playstore vind je de 'Time Machine' door te zoeken op 'UTM University Hall'.
Screenshots uit de app.
Screenshots uit de app. © Screenshot Time Machine Utrecht (Bewerking door RTV Utrecht)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.