Mogelijk gifgrond onder nieuwbouwwijk Achterveld

Groot Agteveld wordt genoemd in een onderzoek van Zembla.
Groot Agteveld wordt genoemd in een onderzoek van Zembla. © RTV Utrecht
LEUSDEN - Bij een bouwproject in Achterveld is mogelijk vervuilde grond gebruikt. Onderzoeksprogramma Zembla stelt dat het Barneveldse bedrijf Vink het verontreinigde zand heeft verkocht. Grond van dit bedrijf is volgens het tv-programma ook in onze provincie terechtgekomen.
De gemeente Leusden heeft vanmorgen een brief gestuurd aan bewoners van nieuwbouwwijk Groot Agteveld. Karel Nugteren woont daar sinds een half jaar en wist net als veel medebewoners al dat hun wijk in beeld was geweest in een uitzending van Zembla. "Dat was schrikken", zegt hij tegen RTV Utrecht. "Wij wisten toen nog van niets. Blijkbaar zitten er giftige stoffen in het zand onder de stoep en de straat."

STYREEN EN DDT

Volgens Zembla heeft afvalverwerker Vink de vervuilde grond illegaal gebruikt bij het bouwen van woonwijken in Barneveld, Voorthuizen en dus ook in Achterveld. Het bedrijf liet in 2015 een grote partij grond, verontreinigd met de giftige stoffen styreen en DDT, tegen de regels in herkeuren. Daardoor lijkt het op papier schoon. Zembla citeert een onderzoeksrapport van de Gelderse Omgevingsdiensten.
In Achterveld gaat het om 34,5 ton bestratingszand dat afkomstig is van Vink. De gemeente weet nog niet of deze grond ook echt verontreinigd is. Daarom wordt er vanaf volgende week onderzoek gedaan. Wethouder Erik van Beurden wil geen risico nemen. "Er gaat een bodemadviesbureau de wijk in om monsters te nemen. Ik verwacht eind volgende week de resultaten."

NU PAS BOVEN WATER

Karel Nugteren vindt het vooral verontrustend dat dit nu pas boven water komt. Hij hoopt dat alle betrokken partijen hun verantwoordelijkheid nemen, zodat hij op schone grond kan wonen. "Nu moet echt alles op alles worden gezet om uit te zoeken wat er fout is gegaan en hoe we dat gaan oplossen", aldus Nugteren.
Mogelijk verontreinigde grond in Achterveld

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.