Eerste woningen Rijnvliet feestelijk opgeleverd: "Het bruist!"

Veel jonge gezinnen gaan de wijk bewonen.
Veel jonge gezinnen gaan de wijk bewonen. © RTV Utrecht / Koen van den Berg
LEIDSCHE RIJN - Utrecht heeft er een nieuwe woonwijk bij. Vanmiddag werd in de sportkantine van voetbalclub Nieuw Utrecht de oplevering van de eerste woningen in Rijnvliet gevierd. Een bijzondere wijk, want het is een 'eetbare woonbuurt'. Dat betekent dat er veel groen wordt geplant en dat het op een goede manier wordt gebruikt. Een bijzonder concept, waar vandaag de eerste bewoners van kunnen gaan genieten. "Er is extreem hard gewerkt."
In de sportkantine stroomt het langzaam vol met nieuwe bewoners. Veelal gezinnen met jonge kinderen, een groep die graag huizen koopt in Leidsche Rijn. Maar Rijnvliet is niet hetzelfde als de andere nieuwbouwwijken in Utrecht. Bewoners, gemeente en ontwikkelaar hebben ervoor gekozen veel groen te planten, dat bovendien voedsel produceert voor mens en dier. Ook wordt er een zogenoemd 'stedelijk voedselbos' aangelegd, waarin dieren en insecten kunnen verblijven.
Wethouder Verschuure houdt een praatje, links Gerard Klomp.
Wethouder Verschuure houdt een praatje, links Gerard Klomp. © RTV Utrecht / Koen van den Berg
Een uniek concept, volgens Gerard Klomp van ontwikkelaar Van Wanrooij. "We vonden dit een fantastisch, mooi thema. Je moet wel rekening houden wat je waar moet planten, maar als je de juiste mensen hebt is het niet veel moeilijker dan 'normaal' planten."
Vanzelfsprekend zijn ook de bewoners te spreken over de opzet van Rijnvliet. "We zochten een grotere woning dan die we hadden in De Meern. Deze woning sloot aan bij wat we wilden en ik vind het groene concept heel leuk. We gaan ook zelf fruitbomen planten! Ook het vele water vind ik bijzonder, dat maakt het een hele mooie plek", zegt een kersverse bewoner.
Een deel van de wijk is af, maar links wordt nog druk gebouwd.
Een deel van de wijk is af, maar links wordt nog druk gebouwd. © RTV Utrecht / Koen van den Berg
Klomp houdt een praatje waarin hij trots verteld over het groen, de voorzieningen en het tempo waarin de wijk is gebouwd. De eerste paal ging namelijk pas een jaar geleden de grond in. Hij wijst op het feit dat de wijk het karakter van de stad kan behouden, want 70% van de nieuwe bewoners komt uit de Domstad. Het is volgens hem duidelijk. "Rijnvliet bruist!" Vervolgens wenst wethouder Klaas Verschuure ieder van de 300 aanwezigen veel plezier in hun nieuwe wijk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.