Waarom een baan belangrijk is voor bewoners van zorginstelling Reinaerde

Boerderij De Schaapskooi.
Boerderij De Schaapskooi. © Peter Huting
BILTHOVEN - "Het leukste aan het werken op de kinderboerderij is dat ik met mensen kan praten en met dieren kan werken." Dat vindt de 30-jarige Vera uit Bilthoven die al twee jaar op de kinderboerderij De Schaapskooi werkt. Samen met haar vriendin Welmoed staat ze vandaag flink te applaudisseren wanneer wethouder Brommersma van De Bilt medewerkers van zorgorganisatie Reinaerde en hun ouders toespreekt. Vandaag is het namelijk feest.
Kinderboerderij de Schaapskooi wordt symbolisch teruggegeven aan de gemeente de Bilt. Dat betekent dat de gemeente haar verantwoordelijkheid neemt voor het grote onderhoud van de kinderboerderij en dat medewerkers van Reinaerde zorgen voor de dagelijkse gang van zaken.
Na jaren bouwen is het Reinaerde gelukt om een prettige omgeving te creëren waar mensen met een beperking kunnen werken. Al is het woord 'beperking' wel taboe. "De mensen die hier werken zijn gewoon medewerkers", vertelt Hannet Yska van Reinaerde. "De groep vertelde ons dat ze het vervelend vond om steeds op hun handicap te worden gewezen. Daarom hebben we het niet over cliënten of gehandicapten", vult begeleider Carla Varkevisser aan.
En dat betekent dus dat Vera gewoon medewerker is. Al heeft ze op dit moment wel wat anders aan haar hoofd, dan haar functie-omschrijving. "Mijn favoriete dier op de boerderij is Biksie. Dat is de grote pony. De kleine heet Dribbel. Die is ook lief, maar Biksie is gewoon liever." Welmoed vindt de pony's ook lief, maar haar eigen baan vindt ze leuker. "Ik werk in een weverij in Driebergen. Ik maak het liefst theedoeken."
Welmoed (links) en Vera (rechts).
Welmoed (links) en Vera (rechts). © Peter Huting

NIET IEDEREEN EEN BAAN

Maar niet iedereen heeft al een baan. Daarom gaan bewoners van Reinaerde 's avonds in gesprek met ondernemers uit de buurt. "Wanneer een werkgever in gesprek raakt met een bewoner ziet hij vanzelf wat een fantastische werknemers het zijn", vertelt Carla. "Het vergt wel een bepaalde inzet van een werkgever. Maar al snel zal je zien wat een fijne en plichtsgetrouwe werknemers het zijn."
Wie het helemaal voor elkaar heeft is de 54-jarige Luuk van der Bult uit Den Dolder. In het Lichtruim werkt hij aan zijn schilderijen. En die zijn zo populair dat ze op dit moment allemaal uitverkocht zijn. "Luuk kan niet lezen of schrijven", vertelt zijn schoonzus. "Daarom schildert hij. En dat valt in de smaak."
De kunst van Luuk kenmerkt zich door de lange vormen en felle kleuren. En vergis u niet: dit zijn niet zomaar tekeningen. Elk portret zit vol met subtiele details, die je op het eerste gezicht niet ziet, vertelt zijn broer. "Het liefst schildert Luuk hoogwaardigheidsbekleders, burgemeesters, de commissaris van de koning en Sinterklaas."
Luuk (54) naast een van zijn schilderijen.
Luuk (54) naast een van zijn schilderijen. © Peter Huting

VAKKENVULLERS

"Het zou natuurlijk te gek zijn als vanavond de baas van de supermarkt besluit om onze mensen in te huren als vakkenvullers", zegt Hannet enthousiast. "Of het kinderdagverblijf", vult Carla aan. "Een van onze medewerkers droomt ervan om als assistent te werken met kinderen. Niet op pedagogisch vlak, maar in een ondersteunende rol. Je moest eens weten hoeveel lijmpotjes wij hier vullen voor de school die hiernaast zit."
Kunstschilder Luuk heeft zijn droombaan al gevonden. Hij is net klaar met een schilderij van de Biltse burgemeester Sjoerd Potters. Maar tijd voor stilzitten is er niet. Luuk denkt alweer aan de toekomst. "Ik heb één droom", vertelt hij. "Een portret maken van burgemeester Koos Janssen van de gemeente Zeist."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.