Hengelsportbeurs wil meer kinderen binnen hengelen om te gaan vissen

Kind aan het vissen op de Hengelsportbeurs.
Kind aan het vissen op de Hengelsportbeurs. © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Meer kinderen die zich vastbijten in de vissport: dat hopen vissers op de Hengelsportbeurs voor elkaar te krijgen. In de Jaarbeurs in Utrecht wordt dit weekend alles uit de kast gehaald om kinderen enthousiast te krijgen over staren naar een dobber.
Want het beeld van alleen maar mannen op leeftijd langs de waterkant, dat klopt niet volgens de standhouders. "Vissen is het beste computerspel dat er is. Lekker buiten en brute vissen vangen met tandjes. Hoe spannend wil je het hebben?", zegt Sjoerd Beljaars van Roofmeister.
Collega David van den Brandt, van visbedrijf Abu Garcia, begrijpt ook niet waar dat beeld vandaan komt. "Mijn neefje en nichtjes vinden het echt geweldig. Dat had ik eerst niet verwacht, het duurt soms lang en het is soms slecht weer. Maar dat maakt ze niets uit. Zolang er maar iets te doen is."

ACTIE

En die actie noodzakelijk om kinderen aan het vissen te krijgen, zeggen de heren. "Het is handig om de vissoorten te kiezen die makkelijker te vangen zijn. Dan moet je denken aan baars, voorntjes, witvis of een snoek", zegt Van den Brandt. Beljaars beaamt dat: "Roofvissen is echt 'de bom' voor kinderen. Het is heel spannend om vissen te vangen met veel tanden, zoals een snoek."
Wat ook niet mag ontbreken om kinderen enthousiast te krijgen voor het vissen, is om het samen te doen. "Als je als jong ventje met je vader, opa of oom meegaat, zou het al vrij snel raak kunnen zijn", legt Van den Brandt uit. "Vaak als je ze meeneent en samen vissen gaat vangen, is dat het moment dat ze denken: 'dit is helemaal geweldig'."

GENEN

En die 'traditie' is ook terug te zien op de beurs: veel vaders met hun zoons of dochters. In enkele gevallen is ook de grootvader mee, bijvoorbeeld bij familie Blomjous. Vader Marcel was bijna bang dat hij zijn vissersgenen niet door kon geven. "Wij hebben een hele generatie van vissers in de familie. Ik leerder het van mijn vader, en hij weer van zijn vader. Ik kreeg twee dochters en toen vroeg ik me toch wel even af: 'vinden ze dat wel leuk?' Anders houdt het hier toch op."
Maar Marcel had geluk. Zijn dochter Marit is niet weg te slaan bij de waterkant. Het liefst houdt ze zich bezig met roofvissen. "Soms moet je heel lang wachten, maar als je dan beet hebt, krijg je heel veel adrenaline. En dan ben ik zo blij dat ik iets heb gevangen", legt ze uit.
Haar vader en opa zijn enorm trots. "Ze kan zo goed vissen dat ze grotere vissen vangt dan wij", zegt opa Frans. "Ze troeft ons meestal wel af." Vader Marcel vult hem aan: "Dan moet je op dat moment soms zelf wel even op je tanden bijten, maar dat is juist ook heel erg leuk. Ik ben er trots op."
Hengelsportbeurs moet kinderen warm maken om te vissen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.