Annick Kalff schreef boek over depressie: "Er moet begrip en erkenning komen"

Annick Kalff uit Driebergen.
Annick Kalff uit Driebergen. © RTV Utrecht
DRIEBERGEN-RIJSENBURG/DRIEBERGEN-RIJSENBURG - Annick Kalff uit Driebergen is nog maar 20 jaar. Een jong mens zonder zorgen en stress, zou men in eerste instantie denken. Maar dat blijkt even anders. Kalff is namelijk een lange periode depressief geweest. Om haar verhaal onder de aandacht te brengen, heeft ze een boek geschreven.
Volgens de GGZ voelde drie op de tien jongeren zich de afgelopen twee jaar langere tijd depressief of zijn dat nu nog steeds. "Mensen schrikken van deze cijfers, omdat jongeren het amper laten zien. Niemand zegt: ik voel me vandaag rot. Wij zeggen dan altijd: het gaat goed, en met jou?", aldus de jonge schrijfster bij UVandaag.
De titel van het boek is 'Droomvlucht: het is niet altijd wat het lijkt' en dat heeft volgens Kalff te maken met de schijn ophouden van een "leuk en spontaan persoon", terwijl dat niet altijd zo is. "Toen mensen hoorden dat ik depressief was zeiden ze: waar heb jij het over? Dit hadden we nooit zien aankomen. Ik liet het namelijk nooit zien."
Anderhalf jaar geleden was het dieptepunt voor de schrijfster. Ze werd opgenomen en moest voortdurend in de gaten gehouden worden. "Ik moest in die tijd heel hard met mezelf aan de slag." Kalff vertelt dat het een strijd was om elke dag op te staan en van zichzelf walgde. "Je gaat dan denken: wat heeft deze dag nog voor een zin?"

HEFTIGE DINGEN

Op dit moment gaat het weer beter met Kalff, maar dat heeft even geduurd. Ze heeft naar eigen zeggen "hele heftige dingen meegemaakt" en is "heel blij dat ze daar uit heeft kunnen komen". "Maar ik heb nog steeds wel hele slechte dagen en momenten dat ik niet weet wat ik met mezelf aanmoet."

BEGRIP

Kalff vindt dat depressie bij jonge mensen nog steeds niet goed begrepen wordt. Het mooiste zou volgens haar dan ook zijn dat dit wel gaat gebeuren. "Er moet begrip voor komen en we moeten het gaan erkennen, want depressie is ook een ziekte", aldus de schrijfster.
Kalff legt uit over haar depressie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.