Motorrijders en gemeente Lopik in rechtbank vanwege rijverbod Lekdijk

© RTV Utrecht
LOPIK/LOPIK - De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) en de Motorrijders Actie Groep (MAG) staan vandaag tegenover de gemeente Lopik in de rechtbank. Motorrijders vechten het gedeeltelijke rijverbod op de Lekdijk aan.
Volgens omwonenden is deze maatregel juist hard nodig. Zij vinden dat de motorrijders voor overlast en gevaarlijke situaties zorgen. Sommigen scheuren volgens hen zelfs met een snelheid van meer dan 100 kilometer per uur over de Lekdijk.

GROEP BENADEELD

Het verbod is ingesteld voor het stuk tussen de Zijdeweg en Schoonhoven en geldt voor de periode van 1 maart tot en met 1 november. Maar de KNMV vindt het gek dat met de maatregel maar één groep benadeeld wordt, namelijk de motorrijders.
"Klagers zeggen dat motorrijders te veel lawaai maken of dat ze te hard rijden, maar dat is een handhavingsprobleem. Dan moet je daar de politie op zetten en overtreders bekeuren", zegt Arjan Everink van de KNMV.

RECREATIEF VERKEER

De gemeente Lopik zag een verbod als de beste oplossing voor het probleem van overlastgevende motorrijders, zo zei wethouder Gerrit Spelt eerder tegen RTV Utrecht. "Het is een combinatie van de overlast die ervaren wordt door directe omwonenden, maar voor ons is het belangrijkste argument de overlast die ervaren wordt door recreatief verkeer. Dat samen maakt dat we tot deze maatregel zijn gekomen."
De KNMV is positief over de uitkomst van de zaak. "De redenen die nu worden aangevoerd, zijn niet gegrond en sluiten ook niet aan bij de wetgeving", zegt Everink. "Maar we willen zeker meedenken en met de handhaving praten en helpen een plan maken hoe we de dijk veilig kunnen maken, maar dan wel gericht op alle mensen die gebruikmaken van die dijk."
Eerder floot de rechter de gemeente Lingewaard in een soortgelijke zaak terug. Ook daar was een motorverbod ingesteld. De rechtbank verscheurde het verbod omdat onvoldoende onderzoek was gedaan naar de overlast die motoren zouden veroorzaken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.