Arrestatie boer Werkhoven schokt beveiligers: "Het zou me echt verbazen als hij het heeft gedaan"

Mobiele camera op het erf van de Werkhovense boer.
Mobiele camera op het erf van de Werkhovense boer. © RTV Utrecht / Mark van der Wel
WERKHOVEN - Ze stonden nachten lang te posten op het erf van Gert Snitselaar in Werkhoven, de beveiligers van GS Security Services uit Lelystad. Ze waren door de agrarisch ondernemer ingehuurd na de eerste brand in oktober. Vooral voor de gemoedsrust van Snitselaars ex-vrouw Patricia die zich met hun twee jonge kinderen niet veilig voelde op het terrein.
De Werkhovenaar koos speciaal voor GS Security Services vanwege hun gevestigde naam. "Het zijn goede jongens. Geen types die ik van Marktplaats haal", zei hij een aantal weken geleden tegen RTV Utrecht. Nu Snitselaar zelf is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij alle vijf de branden, is de schok groot bij eigenaar Gert Jan Soontiëns. "Het is een hele bijzondere wending in een al even bijzonder verhaal."

BEVEILIGINGSPLAN

Het leek op voorhand een onmogelijke taak. Het terrein aan de Hollendewagenweg is zo groot dat het praktisch niet te beveiligen is. Slecht verlicht, midden in de polder langs een afgelegen weg. Er werden mobiele camera's neergezet en de bewakers maakten gedurende de nachtelijke uren rondes om alles in de gaten te houden.
Toch maakte Soontiëns naar eigen zeggen een plan dat, voor zover mogelijk, waterdicht was. "Het hele dorp wist dat we er stonden. In de meeste gevallen werkt zoiets afschrikwekkend. Dat was belangrijk. Toen er brand uitbrak en de stal met koeien in vlammen opging, heb ik mijn collega moeten opvangen die zondagochtend. Je gaat jezelf toch afvragen of je wel genoeg hebt gedaan. Het was verschrikkelijk om te zien. Al die dieren dood. We vroegen ons af hoe het mogelijk was. We hielden er rekening mee dat we waren afgelegd. Dat iemand op afstand in de gaten hield waar we liepen."
Het huis en de garage waren uiteindelijk de enige twee gebouwen op het erf die nog stonden. Drie camera's stonden er op gericht en in de wijde omtrek was het licht van de schijnwerpers op de woning te zien. De brand in de garage half november werd door de beveiliging dan ook snel opgemerkt. "We stonden er praktisch naast. Maar op de camerabeelden was niets te zien. Van de brandweer hoorde ik later dat de brand van binnenuit was."

AFWACHTEN

De beveiliger benadrukt dat hij het politieonderzoek wil afwachten voor hij conclusies trekt over de rol van Snitselaar bij de branden. "Hij is verdachte vooralsnog. Er is al zoveel gepraat en daar doe ik niet aan mee. Hij huurde ons in, dan is het toch vreemd dat je zelf de boel aansteekt? Het zou me echt verbazen. Vooraf brengen we de hele veiligheidssituatie rond een klant in kaart. Als blijkt dat we een crimineel moeten beveiligen of iemand huurt ons in die strafbare feiten pleegt, dan trekken we ons direct terug. We hebben een goede naam hoog te houden. Als we eerder hadden geweten of gemerkt dat hij zelf bezig was met brandstichting dan waren we weg geweest. Maar ik en mijn mensen hebben niet de indruk dat hij het zelf is. Nog steeds staan we er zo in."
De beveiliging was afgelopen weekend toen er brand in de woning ontstond niet meer aanwezig op het terrein, bevestigt Soontiëns. De agrarisch ondernemer koos er zelf voor te stoppen omdat de kosten de pan uitrezen en de situatie rustig leek.
Morgen wordt duidelijk of Snitselaar langer vast blijft zitten, meldt verslaggever Mark van der Wel. Het voorarrest wordt dan in eerste instantie met drie dagen verlengd. Na die drie dagen kan het OM vragen de hechtenis met veertien dagen te verlengen.
Volg de ontwikkelingen rond de boerderijbranden in Werkhoven in onze tijdlijn.
Verslaggever Mark van der Wel over de branden in Werkhoven

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.