Overlast door motorrijders op Lekdijk bij Lopik blijkt lastig te bewijzen

© RTV Utrecht
LOPIK/LOPIK - De gemeente Lopik verdedigde in de Utrechtse rechtbank vandaag de maatregel om motorrijders te weren van de Lekdijk. En dat bleek nog behoorlijk lastig. "Ik zie in de onderzoeken niet direct over hoeveel klachten of overlast we het nu eigenlijk hebben", sprak de rechter.
Lopik deed onderzoek naar de overlast op de dijk. Vooral op dagen met lekker weer zijn er veel toerende motorliefhebbers te vinden. Omwonenden klagen over geluidsoverlast en daarnaast zouden er regelmatig ongelukken plaatsvinden. Daarom besloot Lopik de Lekdijk van 1 maart tot 1 november in de weekenden af te sluiten voor motoren. Maar is dat wel terecht?
Motorrijders massaal naar Utrechtse rechtbank

DISCRIMINATIE

Advocaat Wilbert van Eijk, die de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) en belangenclub MAG (Motorrijders Actie Groep) verdedigt vindt van niet. "Wij vinden dat een beperkte groep weggebruikers, de motorrijders, worden gediscrimineerd. Wil je zo'n maatregel treffen dan zul je goed onderzoek moeten doen, dat die motoren ook tot gevaarlijke situaties leiden. Dat is niet goed onderzocht en daarmee kan zo'n verkeersbesluit geen stand houden."

STATISTIEK

Kern van de zaak is dat de gemeente Lopik moet aan kunnen tonen, met objectieve gegevens, dat de motorrijders op de Lekdijk voor overlast zorgen. Wethouder Gerrit Spelt geeft toe dat dat niet gemakkelijk is.
"Volgens mij is het heel lastig de overlast aan te tonen. Maar als deze zitting was gehouden in een zaal in Willige Langerak (een van de plekken waar mensen overlast van motoren ervaren red.) tijdens een bewonersavond waar de emoties er letterlijk uitpuilden dan wordt de afweging heel anders. Wij weten wat er leeft onder inwoners en dat is niet de kille statistiek. Dat is hoe mensen hun leefomgeving ervaren."

LINGEWAARD

Eerder floot de rechter de gemeente Lingewaard in een soortgelijke zaak terug. Ook daar was een motorverbod ingesteld. De rechtbank verscheurde het verbod omdat onvoldoende onderzoek was gedaan naar de overlast die motoren zouden veroorzaken.
Binnen zes weken doet de rechter uitspraak in het geschil tussen de motorclubs en de gemeente Lopik.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.