Vijf leden Audibende krijgen cel: "Geen enkele verantwoordelijkheid genomen"

In juli 2017 crashte een Audi, vermoedelijk van de plofkrakers, in Utrecht.
In juli 2017 crashte een Audi, vermoedelijk van de plofkrakers, in Utrecht. © Koen Laureij
UTRECHT - Vijf leden van de Audibende zijn veroordeeld tot jarenlange celstraffen. De hoogste straf die de rechter oplegde is voor hoofdverdachte Patrick G. Hij moet zeven jaar de cel in wegens betrokkenheid bij vier plofkraken en deelname aan een criminele organisatie.
Het vijftal, allen Utrechters, pleegde plofkraken in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Ze wisten enkele keren flinke geldbedragen uit geldautomaten te stelen. Daarna vluchtten ze met een snelle Audi terug naar Nederland.
Colin van G. moet vijf jaar de cel in. Hij heeft volgens de rechter net als G. auto's gestolen om plofkraken mee uit te voeren. De andere drie verdachten, die allen uit Utrecht en omgeving komen, krijgen drie jaar cel. Het OM had gevangenisstraffen tot maximaal twaalf jaar geëist, maar de rechter wil zo ver niet gaan.

HETERDAAD

De leden van de Audibende werden gepakt na een plofkraak in augustus 2017 in de Duitse stad Rheine. Er werd toen bijna een half miljoen euro gestolen. Ze reden met hoge snelheid over de A1 en werden ter hoogte van Blaricum tot stoppen gedwongen. Patrick G. en Colin van G. zaten toen in de auto. Ze droegen kogelwerende vesten.
In de Audi zijn DNA-sporen gevonden die leidden naar de andere drie verdachten. Het trio is ook veroordeeld op basis van een getuige en telefoongegevens.
De rechter is niet te spreken over de houding van de vijf plofkrakers tijdens politieverhoren en in de rechtbank. "Geen van hen heeft ook maar enige verantwoordelijkheid genomen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.