Brunner: In het donker zien ze je niet!

Edo heeft zijn lesje geleerd
Edo heeft zijn lesje geleerd © RTV Utrecht
UTRECHT - Edo werd laatst bijna van zijn fiets gereden door een automobilist die hem niet zag. Dat was ook best logisch, want het was al donker en hij had geen licht aan. En eerlijk is eerlijk, als Edo in de auto zit, dan moppert hij ook vaak op fietsers die totaal niet te zien zijn in het donker. Eigenlijk is het levensgevaarlijk.
Peter van Bekkum van de Fietsersbond onderschrijft dat volledig. Het lijkt wel of fietsers denken dat ze onschendbaar zijn of zeven levens hebben. En een mogelijke boete van ruim 60 euro schikt blijkbaar maar weinig mensen af.
En als ze dan ook nog met zo'n schermpje voor hun hoofd en ook nog met van die oordopjes in. Ze zijn echt kamikazepiloten.
Peter van Bekkum
Edo en Peter willen wel eens zien hoe slecht je als fietser zichtbaar bent. Ze laten een proefpersoon op een donkere weg met een zwak lampje fietsen. Het resultaat is dramatisch. De fietser is eigenlijk niet te zien.
Met een fellere lamp en een witte jas gaat het stukken beter. Maar het beste is de fietser te zien met fel knipperend licht en gekleurde lampjes als ketting. Maar dat mag niet, want fietsverlichting mag niet knipperen. Het is dan ook onbegrijpelijk waarom fabrikanten toch dergelijke functies inbouwen.
Edo nodigt Peter uit om een stukje met de auto te rijden om te zien of er veel fietsers zonder licht rijden en hoe slecht ze te zien zijn. Ze zijn de straat nog maar net uit of ze komen er al een aantal tegen, en dar gaat maar door. En wat opvalt is dat je fietsers vanuit de auto nog slechter ziet dan wanneer je zelf of de fiets zit of wandelt.
Uitzending Brunner door de Bocht: fietsen in het donker.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.