RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Rechter wijst reconstructie chaletmoord op Amersfoortse zakenman af

AMERSFOORT - In Arnhem is het hoger beroep rond de zogenoemde chaletmoord van start gegaan.Komende wekenmoet duidelijk worden of Janet S. in 2014 daadwerkelijk de Amersfoortse zakenman Ton Kuijf heeft vermoord. Zewerd veroordeeldtot twintig jaar cel, maar blijft volhouden dat niet zij, maar haar medeverdachte Youri B. de man heeft omgebrachtmet een mes en een bijl.

Behalve S. zijn ook drie medeverdachten n het Openbaar Ministerie in hoger beroep gegaan. Tweeverdachten moesten vandaag getuigen in de zaak, maar omdat ze zelf ook terechtstaan deden ze een beroep op hun verschoningsrecht.


BIJL
De advocaten van S. vroegen om een reconstructie van het bloedige drama in een vakantiehuisje in Ermelo. Ton Kuijf kwam in de nacht van 13 op 14 maart 2014 om het leven doordat er beestachtig op hem werd ingestoken. Youri B. zegt dat hij buiten in zijn auto zat te wachten terwijl S. de Amersfoorter toetakelde. Hij zou hebben gezien dat ze Kuijf bij het binnengaan van het chalet met een bijl op de borst sloeg.

Net als eerder wees de rechter ook vandaag een reconstructie af. De verdediging hoopte met een korte 3D-animatie aan te tonen dat de verklaring die Youri B. heeft afgelegd onbetrouwbaar is. Filmpjes van forensisch onderzoeksbureau IFS laten zien hoe S. op het slachtoffer inhakte, maarvolgens de advocaten klopt datniet met de feiten. De rechter oordeelt echter dat een reconstructie niet nodig is om de betrouwbaarheid van B. te beoordelen.

PIETER BAAN CENTRUM
De advocaat-generaal, de openbaar aanklager in het hoger beroep, vindt dat de maatschappij zo lang mogelijk beschermd moet worden tegen Janet S. Het OM betoogde dat Janet S. moet worden gedwongen om zich te laten observeren in het Pieter Baan Centrum.


Ook die onderzoeksmethode werd vandaag,net als eerder,afgewezen. OmdatS. weigert mee te werken aan observatie in een psychiatrische kliniek heeft het OM een rapport van het Pieter Baan Centrum aan het dossier toegevoegd, dat verwijst naar een nog ouder rapport uit 2004.

STRAFEIS
Het Gerechtshof in Arnhemheeft na vandaag nog driedagen uitgetrokken voor de nieuwe behandeling van de chaletmoord. Op maandag 10 december behandelt het hof de zaak van Janet S. en krijgt zij haar strafeis te horen. Dinsdag 11 en woensdag 12 december zijn gereserveerd voor de andere drie verdachten.


De zaak draait om de moord op de 58-jarige zakenman Ton Kuijf, van wie het in plastic gewikkelde lichaam gevonden werd in een uitgebrand chalet. Het OM eiste in de eerdere rechtszaak naast celstraf ook tbs met dwangverpleging of levenslang, maar daar ging de rechter toen niet in mee.

SEKSSITE
Janet S.uit Kampen en het slachtoffer hadden elkaar twee maanden voor de moord leren kennen via een sekssite. In de weken daarnahaddenzij honderden keren telefonisch contact en stuurden zij elkaar seksueel getinte whatsapp-berichten. Kuijf leendeS. ook grote geldbedragen.Samen met haar vriendin Joyce N.zou zij hem hebben afgeperst.

Het motief voor de moord is nooit duidelijk geworden. Janet S. beweert datzij met kennis Youri B. en Ton Kuijf in het vakantiehuisje had afgesproken om te praten over het financieren van een hennepplantage door de zakenman. Zij bekende de brandstichting en haar rol in het laten verdwijnen van het lijk en de auto van de zakenman, maar ontkent dat zij hem heeft gedood.

VASTGEBONDEN EN GESTOKEN
Volgens het OM sloeg Janet het slachtoffer eerst met een bijl tegen zijn achterhoofd en daarna tegen zijn voorhoofd. De man zakte ineen, werd met kabelbinders en tape vastgebonden en vervolgens vele keren met een mes gestoken.

Het OM vindt de verklaring van Janet S. onwaarschijnlijk. Op haar kleding zaten bloedspetters van Kuijf en ze heeft een ongeloofwaardig alibi. Ook is ze in het verleden eerder veroordeeld, omdat ze samen met een vriendin een man in Den Haag had gestoken, vastgebonden en dodelijke gewond had achtergelaten.

GEVANGENISSTRAF
Janet S. kreeg als hoofdverdachte een gevangenisstraf van twintig jaar. Youri B. kreeg twee jaar cel, omdat hij hielp bijde brandstichting. Daarnaastprobeerdehij samen met S. het lichaam en de auto van de Amersfoorter te laten verdwijnen en verstopte hij de moordwapens.

Vriendin Joyce N. kreeg anderhalf jaar cel, omdat ze Janet probeerde te helpen bij het uitwissen van de sporen en bij het afpersen van Kuijf. JanetsbroerDanny S. kreeg een jaar cel, omdat hij brandstof leverde en zijn auto ter beschikking stelde.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -