RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Moeder Q-koortspatiënt eist excuses van regering

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Marianne Geelen uit Houten verloor bijna haar 26-jarige dochter Michelle door een Q-koortsbesmetting. Ze eist nu excuses van de regering voor alle patiŽnten en ze wil een hogere vergoeding. Volgende week stuurt ze daarom een brandbrief naar het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

In Nederland werden tussen 2007 en 2011 duizenden mensen besmet met Q-koorts.†De regering biedt nu een vergoeding van maximaal 15.000 euro per chronische patiŽnt, maar dat vinden Marianne en de patientenvereniging niet genoeg.

"Je kan niet met geld uitdrukken wat voor een leed er is aangedaan. Maar geiten- en schapenhouders zijn met miljoenen gecompenseerd en de groep patiŽnten die ernstig ziek is geworden, die wordt in de steek gelaten."

Q-KOORTS
Q-koorts is een infectieziekte die door geiten en schapen†aan mensen wordt overgedragen. PatiŽnten lopen de ziekte op door lucht in te ademen waar de bacterie in zit. De ziekte verspreidde zich via besmette geiten- en schapenboerderijen, vooral in Noord-Brabant. Het duurde een tijd voordat effectieve maatregelen werden genomen en daardoor kon de ziekte zich over een groot deel van Nederland verspreiden. In totaal zijn 4000 ziektegevallen geregistreerd. Zeker 95 mensen overleden aan de ziekte.

"Er sterven nog steeds mensen aan de gevolgen van Q-koorts. De complicaties van de ziekte zijn ernstig. Er zijn patiŽnten die nooit meer kunnen werken. Daar wordt in mijn opinie totaal geen aandacht aan geschonken", zegt Geelen.†

FOUTEN
Er is volgens Geelen niet adequaat gehandeld en er zijn fouten gemaakt, waardoor er onnodig slachtoffers zijn gevallen en de ziekte zich op dramatische wijze heeft kunnen verspreiden. Ook moet er meer geld komen voor onderzoek, want de gevolgen op lange termijn zijn nog onbekend. Verder zou er een screening moeten komen, omdat nog lang niet alle patiŽnten zijn opgespoord. †

"Ouderen en mensen met hartfalen vormen een risicogroep. Er zou een bevolkingsonderzoek moeten komen voor mensen die grote kans hebben op Q-koorts. Je kan het al heel veel jaren bij je dragen, zonder het te weten."

Geelen stuurt haar brandbrief komende week naar het ministerie van VWS, naar de Tweede Kamer en naar alle kranten. "Ik wil gewoon dat er aandacht aan wordt geschonken dat er zo veel mensen met Q-koorts rondlopen. Niet alleen voor mijn dochter, maar voor alle patiŽnten."

Moeder van Q-koortspatiŽnt schrijft brandbrief aan de regering


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -