Vijfheerenlanden mikt op brede coalitie, koopzondagen niet uitgesloten

© RTV Utrecht
VIANEN - Informateur Ad de Regt adviseert om in Vijfheerenlanden een brede coalitie te vormen. Hij pleit voor een samenwerking tussen CDA, ChristenUnie, VVD, PvdA en D66, die bij elkaar 20 van de 31 gemeenteraadszetels hebben.
Vanavond heeft De Regt zijn rapport overhandigd aan de acht fractievoorzitters in de te vormen gemeente. Hij adviseert om op korte termijn kandidaat-wethouders bekend te maken, die een afspiegeling vormen van de drie oude gemeenten Leerdam, Vianen en Zederik. Minstens één van de voorgedragen wethouders zou een vrouw moeten zijn.
De fractievoorzitters van de vijf partijen moeten beslissen of ze het advies van de informateur overnemen. Als ze dat doen kunnen ze gaan toewerken naar een coalitieakkoord. In dat geval zijn SGP, VHL Lokaal en GroenLinks veroordeeld tot een rol in de oppositie.

KOOPZONDAG

De informateur heeft de vijf beoogde coalitiepartijen al laten praten over de zondagsopenstelling, wat gezien werd als potentieel breekpunt. Uit die gesprekken is een kaderovereenkomst gekomen, die nog wel verder uitgewerkt moet worden. Hierin staat onder meer dat er in alle kernen van Vijfheerenlanden een enquête zal worden gehouden. Als de opkomst minimaal 33 procent is en de meerderheid voor verruiming van de regeling stemt, dan zouden de winkels op zondag open kunnen. Er zal hoe dan ook geen sprake zijn van gedwongen openstelling.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.