Bakkers Aalbertsen in Doorn maken overuren: ''Als de Sint weg is, staat de Kerstman al voor de deur''

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
DOORN - Als Doorn nog in diepe rust verkeert, is het bij banketbakkerij Aalbertsen aan de Kampweg al een drukte van belang. Dat is op iedere dag van het jaar zo, maar in de aanloop naar Sinterklaas zien vader en zoon Aalbertsen en de andere medewerkers helemaal weinig van hun bed.
In de winkel slaan veel Doornaars nog vlak voor Pakjesavond hun slag. ''Vijf chocoladeletters'', zegt een klant tevreden over zijn buit. Niet precies de juiste letters helaas, maar hij maakte er toch graag een ommetje voor op weg naar het werk. ''Dit is een kwaliteitsbakker. Ik ben wel benieuwd hoe ze gemaakt worden. Ze zijn waarschijnlijk begonnen toe wij nog lagen te ronken.''
Dat vermoeden klopt. Voor Joris Aalbertsen begon de werkdag vanochtend om 2.00 uur. ''Om half één ging de wekker en dan ben je hier om kwart voor. Dan is het deeg draaien en de eerste oven klaar maken. Als je die klaar hebt, begin je aan de tweede en daarna komen de bollen en dan is het al gauw een uur of 6, 7.''
Robert Jan Booij bezocht bakkerij Aalbertsen in Doorn

GEHAKTLETTERS

In het 'atelier' achter de winkel gebeurt het allemaal. Bakovens en glimmende tafels staan klaar, de ovens zijn gloeiend heet en er staan tafels vol banketletters. Ook vader Wim Aalbersen heeft haast geen seconde rust. ''We zijn nu aan het overleggen hoeveel letters en staven we nog moeten maken, want we zijn aan de speciale bestellingen toe. Dit worden banketletters f, van het bedrijf dat ze besteld heeft.''
Naast de evergreens zoals kruidnoten, taaitaai en banketletters, komen er af en toe opmerkelijke verzoeknummers voorbij. ''Gevuld speculaas is nu heel populair en gehaktletters en gehaktstaven'', vertelt Wim. Inderdaad: gehaktletters. ''In welk Sinterklaasliedje die voorkomen? Haha, dat weet ik ook niet.''

ACHTERLIJK DRUK

Hoewel het de drukste tijd van het jaar is, is het ook de mooiste, daar zijn vader en zoon Aalbertsen het roerend over eens. ''Het is wel achterlijk druk, maar je maakt producten die je de hele rest van het jaar niet maakt, dat maakt het leuk'', zegt Joris. Vader Wim beaamt het. ''Dit is het mooiste leven wat er is. Je begint met niks en maakt heel mooie producten. Of het nou brood, banket, chocola of gebak is, je maakt iets waar je trots op bent, dat is de voldoening die je krijgt.''
De bakkers aan de Doornse Kampweg zijn nog wel tot een uur of 1 vanmiddag bezig, schatten ze in. ''Je hebt het zelf gezien, de bestellingen blijven binnenkomen van soms wel 20 letters tegelijk'', zegt Wim Aalbertsen, zonder dat hij ook maar een moment de indruk wekt tegen het vele werk op te zien.
''Vanmiddag proberen we dan tot een uur of 5 te slapen. Dat is wel belangrijk.'' En na 5 december? Kunnen de bakkers het dan rustig aan doen? Wim Aalbertsen weet langzamerhand wel hoe het zit: ''Als de Sint weg is klopt al heel snel de Kerstman op de deur.''
Robert Jan Booij bezocht bakkerij Aalbertsen in Doorn (2)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.