IJsselsteinse winnaar StucMasters over stuken: "Je moet er gevoel voor hebben"

© Jeffrey Verweij
IJSSELSTEIN - Het is geen beroep wat in het hoofd zal zitten van de meeste jongeren als ze een opleiding gaan kiezen: stukadoor. En dat is zonde, vindt de IJsselsteinse vakman Jeffrey Verweij. Zelf kan hij terugkijken op een prachtjaar, want hij mocht zich na het winnen van een online uitgezonden wedstrijd StucMaster van Nederland noemen. Hij is trots op zijn beroep, maar baalt dat veel jongere mensen het niet zien zitten. "We hebben de jeugd nodig!"
Verweij deed dit jaar mee met de online wedstrijd StucMasters, waarin enkele stukadoors het tegen elkaar opnamen in opdrachten die vakmanschap vragen van de deelnemers. Daarom was er ook een jury, die uiteindelijk Verweij aanwees als winnaar. Tijdens de finale zei hij dat hij al zo lang in het vak zit en eindelijk eens iets wilde winnen. Dat lukte hem dus uiteindelijk, maar hoe? "Ik denk dat het door het complete pakket komt. Dat zag de jury. De afwerking, souplesse, netheid, het gemak", zegt hij.
Hij merkt dat zijn beroep niet meer zo simpel is als vroeger. "Toen werkte je alleen met gips, nu ook met andere materialen. Aan de hand van de wensen van de klant wordt de afwerking gedaan, en die wensen worden steeds luxer. Er wordt steeds meer verwacht van de stukadoor, bijvoorbeeld op het gebied van design. Dus ga je je meer verbreden."
Hij houdt van zijn beroep en doet het al sinds zijn 16e. "De vakkennis en blijvend dingen herhalen maken het stuken ambachtelijk. Daardoor wordt je steeds beter en je handelingen steeds soepeler."
Toch lijkt de jeugd maar niet te porren voor Jeffreys geliefde vak. "Dat snap ik echt niet. Ik denk dat het niet stoer genoeg gevonden wordt om in de bouw te werken. Ze kijken er een beetje negatief tegenaan. Terwijl het echt een veelzijdig vakgebied is. Elke week weer wat anders, en er is een hele goede snee brood mee te verdienen!" Hij luidt daarom de noodklok. "We hebben de jeugd nodig, want er is een schreeuwend tekort aan bouwpersoneel!"
Maar er is ook een vervelende kant aan het stuken. "Het is keihard werken, het is geen licht beroep. Maar je kunt er goed aan verdienen als je dat doet. Het is hard werken, en hopen dat je je pensioen eerder bij elkaar hebt. Dat moet wel vanuit je eigen kracht komen."
Is Verweij zelf van plan tot zijn gerechtigde pensioenleeftijd door te werken? "Nooit. Ik zie mezelf niet op mijn 67e met 25-kilozakken op een kamersteiger staan. Dat is helaas de andere kant van het verhaal."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.