Margreet: Terugblik op 2018, Syrische Zuzu mag (voorlopig) toch blijven

Margreet en Zuzu.
Margreet en Zuzu. © RTVUtrecht
AMERSFOORT - Nog een paar weken blikt Margreet terug op het nieuws van het afgelopen jaar. Ze pikt er groot en klein nieuws uit met mensen die haar bij bleven. Zoals de 6-jarige Zuzu uit Syrië. Het jochie heeft onder andere Downsyndroom en dreigde in 2017 naar het geboorteland van zijn moeder, Irak, gestuurd te worden. Het pakte anders uit.
Nadat staatssecretaris Harbers in december 2017 oordeelde dat Zuzu niet mocht blijven, oordeelde de rechter dit jaar anders: in juli gaf deze de staatssecretaris de opdracht de gezondheid van het jongetje opnieuw te bekijken. Aan het eind van dit jaar bleek die gezondheidssituatie zo schrijnend, dat de kleuter door de Raad voor de Kinderbescherming onder toezicht werd gesteld. Daarmee kregen zijn moeder en hij een tijdelijke verblijfsstatus.
Ik kan wel een kind opvoeden, maar heb nog nooit voor een kind met zoveel extra problemen gezorgd
Khansaa Aljumaily, moeder van Zuzu

MOEIZAAM

Het gaat nog altijd moeizaam, de opvoeding van Zuzu. De jongen heeft een ernstig verstandelijke beperking, maar ook trauma's van de oorlog en zijn vlucht naar Europa en forsse gedragsstoornissen. Moeder Khansaa maakt zich zorgen: "Ik kan wel een kind opvoeden, maar heb nog nooit voor een kind met zoveel extra problemen gezorgd", verzucht ze. "Daar heb ik hulp voor nodig en die krijg ik nu gelukkig ook."
Het gezin heeft inmiddels grotere woonruimte in het AZC en wacht op een reguliere woning. De tijdelijke verblijfsstatus is voor minimaal een jaar.
Zuzu blijft voorlopig in Nederland

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.