Bewoners Lombok opgelucht: geen drijvende drollen meer in huis

© RTV Utrecht
UTRECHT - Bewoners van de Utrechtse wijk Lombok zijn opgelucht: de werkzaamheden aan het riool zijn begonnen. De gemeente legt een zogeheten hemelwaterriool aan om te voorkomen dat de souterrains van de woningen onderlopen bij hevige regenbuien.
Al jaren hebben de bewoners wateroverlast. Maar dat is niet het enige probleem. De souterrains lopen soms ook vol waardoor de drollen in de woning drijven. De bewoners waren dat helemaal zat en dus begonnen ze een petitie om de gemeente te overtuigen dat er een oplossing moest komen.

TERUGSLAGKLEP

Sengul Saygi woont in Lombok en kan zich de ellende nog goed herinneren. Gelukkig zat in haar woning een zogenoemde terugslagklep waardoor het rioolwater zelf de woning niet in kan. Alleen kon ze niet voorkomen dat via de achterkant van het huis regenwater naar binnen kwam.
"Die bui was maar vijf minuten ofzo, maar het was zoveel water. We hebben gewoon maanden in de ellende gezeten."
Volgens de gemeente is zo'n terugslagklep essentieel om te voorkomen dat de drollen in woningen drijven en is het van belang dat alle bewoners in Lombok die zelf in hun woning plaatsen.
Projectleider Boris van Seeters legt uit dat een terugslagklep dicht komt te zitten als water vanuit het gemeenteriool naar binnen komt. "Dus het water kan dan niet meer vanuit het gemeenteriool de souterrains in lopen."

HEMELWATERRIOOL

De straat voor de woningen ligt volledig open om een compleet nieuw riool aan te leggen. Die komt naast het gewone riool te liggen.
Boris van Seeters: "Er wordt een extra buis aangelegd waar al het hemelwater in gaat. Daar sluiten wij de regenpijp aan de voorkant van de woningen op aan. We willen ook graag dat bewoners hun regenpijpen aan de achterkant erop aansluiten."
Bij Sengul ligt nu een buis onder de woning om het regenwater af te voeren naar het riool. "Dat betekent dus dat het water weg kan en niet meer in ons huis binnenkomt."
Niet alleen in Lombok komt een extra hemelwaterriool. Ook in de Zeeheldenbuurt wil de gemeente dit aanleggen.
Aanleg hemelwaterriool in Utrechtse wijk Lombok

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.