RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

"Politieke doodzondes" rond Uithoflijn zonder gevolgen voor wethouders

UTRECHT - Het vernietigende onderzoeksrapport naar het Uithoflijn-debacleblijft zondergevolgen voor deverantwoordelijke wethouders in Utrecht. Er is voldoende politieke steun.De oppositie in de gemeente Utrecht is niettemin zeer kritisch. "Ze hebben een aantal politieke doodzondes begaan, zegt VVD-raadslid Andr van Schie.Het CDAstelt datde positie van verkeerswethouderLotvan Hooijdonk moeilijk houdbaar is. Zij wilvooralsnog niet reageren op vragen van RTV Utrecht.

Gebrekkige verstandhoudingen, beroerde communicatie en een beperktvermogen om van fouten te leren leidden ertoe dat de Uithoflijnheel veelduurder uitvalt en mogelijkbijna tweejaar laterklaar isdan gepland, blijkt uit het rapport van de Utrechtse Rekenkamer en de Randstedelijke Rekenkamer.

GROENLINKS

GroenLinks, de grootste partij in de stad Utrecht, vindt dat de schuld van het debacle rond de Uithoflijn vooral bij de provincie ligt. "In ditgezamenlijke project is heel veel fout gegaan. Er is te weinig integraal naar de problemen gekeken. Het moet beter, constateert de Rekenkamer en dat onderschrijven wij. Maar wij hebben er vertrouwen in dat dit college en deze wethouders dat kunnen gaan doen."

D66

Ook de tweede coalitiepartij, D66, leest weinig nieuws in het rapport. Volgens fractievoorzitter Jony Ferket hoeft het onderzoek dan ook geen politieke consequenties te hebben.Wethouder Van Hooijdonkende'eigen' wethouder Victor Everhardt (Stationsgebied)kunnen wat haar betreftop hun plek blijven zitten. Volgens Ferket is Van Hooijdonk prima in staat om miljoenenprojecten als de Uithoflijnte leiden. Volgens D66 zijnin het begin veel onduidelijkheden ontstaan bij het Bestuur Regio Utrecht (BRU), een samenwerkingsverband tussen Utrechtse gemeenten. De BRU is inmiddels opgeheven en de taken zijn overgenomen door de provincie.

CDA

Fractievoorzitter Sander van Waveren van het CDA vindt dat de positie van Van Hooijdonk moeilijk houdbaar is. "Het lijkt erop dat de wethouder actief informatie bij de gemeenteraad heeft weggehouden. Het rapport geeft alle aanleiding om er in de gemeenteraad verder over te praten. Ik denk dat de wethouder er een stevige kluif aan heeft om zich te verdedigen."

VVD

De VVD schaamt zich voor de situatie. Raadslid Andr van Schie: "Er was erg weinig aandacht voor dit project. De Utrechtse wethouders hadden hun handen al vol, en deden dit project, dat honderden miljoenen kost, er een beetje bij."

Volgens de VVD is de positie van wethouder Lot van Hooijdonk alles behalve stabiel. "De Utrechtse wethouders moeten eens stevig in de spiegel kijken. Ze hebben een aantal politieke doodzondes begaan. Zo hebben ze de raad niet goed genformeerd, en dan is er de kwestie van het budgetrecht. Wij als raad hadden door dit handelen van het college ook onvoldoende aandacht voor het project, en dat neem ik ze echt kwalijk."

PVDA

PvdA-fractievoorzitter Rick van der Zweth baalt van de uitkomsten van het rapport. "Wij moeten in de raad strijden voor elke euro die we willen hebben voor betere zorg en goed openbaar vervoer. En bij dit project vliegen de euro's met miljoenen tegelijk uit onze gemeentekas." De PvdA'er noemt het een hard rapport. Van der Zweth wil zich nog niet uitspreken over het lot van de twee Utrechtse wethouders, maar houdt alle opties open.

CU

Coalitiegenoot ChristenUnie laat fractiemedewerker Rik van der Graaf reageren op het uitkomsten van het onderzoek. "Wij zijn blij met het rapport, het bevestigt wat we al eerder wisten en de eerdere conclusies. En gelukkig zien we nu al verbeteringen in de Utrechtse organisatie." SP-er Tim Schipper tenslotte, denkt dat de meeste fouten gemaakt zijn bij de provincie.

REACTIES UIT HET PROVINCIEHUIS

Partijen in Provinciale Staten zien weinig nieuwe conclusies. De afgelopen weken zijn er meerdere onderzoeken gedaan naar de provinciale organisatie waaruit soortgelijke conclusies kwamen. Onder andere een rapport over grondverkoop nabij vliegbasis Soesterberg en integer handelen binnen de Uithoflijn kwamen toen met soortgelijke aanbevelingen. Toch blijft het volgens de coalitiepartij VVD elke keer weer schrikken als alle fouten weer onder elkaar worden gezet.

"Potverdorie, wat is er veel misgegaan", zegt Statenlid Ron van Reenen. De partij was toen hun gedeputeerde Verbeek-Nijhof sneuvelde op het dossier erg kritisch op de rol van de stad, omdat wethouder Van Hooijdonk de dans vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen ontsprong. "De provinciale organisatie is destijds geslachtofferd." Een oordeel over consequenties voor de stad wil hij graag aan de raad overlaten.

De SGPis steedskritisch geweestop de gemeente Utrecht.De partijvond dat de provincie te veel de schuld kreeg. Het nieuwe rapport laat echter ook fouten van de gemeente zien. "We zijn heel blij met die constatering", zegt fractievoorzitter Bertrick van den Dikkenberg.

Op initiatief van de SGP moest de provincie opnieuw om tafel met de gemeente om de onvrede over het Uithoflijn-project kenbaar te maken. Dat ging vooral over de meerkosten van 84 miljoen euro, die volgens een meerderheid in de Staten oneerlijk zouden zijn verdeeld. De provincie moest ten opzichte van de gemeente drie keer zoveel betalen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -