De Medusa van Caravaggio voor het eerst naar Nederland; vanaf 15 januari in Utrecht

© Michelangelo Merisi, Gen. Caravaggio
UTRECHT - Er komt nog een schilderij van Caravaggio naar Utrecht. Eerder werd al bekend dat het Centraal Museum bij hoge uitzondering een topstuk van de Italiaanse kunstschilder uit het Vaticaan in bruikleen krijgt voor de tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa.
Het doek De graflegging van Christus zal vier weken te zien zijn op de tentoonstelling. Als dat schilderij teruggaat, komt een andere Caravaggio naar Utrecht: Medusa. Dat werk is te zien vanaf 15 januari, meldt de NOS.
"Het is natuurlijk prachtig dat zo'n echt iconisch stuk naar Utrecht kan komen", zegt directeur Bart Rutten van het Centraal Museum. "Wij wisten dat de graflegging slechts vier weken kon komen. En Liesbeth Helmus, onze senior conservator oude kunst, die heeft enorm haar best gedaan om een ander stuk daarvoor in de plaats te krijgen. Toen via het netwerk dit stuk in beeld kwam is ze daar als een dolle achteraan gegaan."
Caravaggio schilderde de iconische afbeelding van de Griekse mythologische figuur rond 1596. Medusa was een van de Gorgonen, drie afzichtelijke zussen die ooit heel mooi waren. Omdat ze de woede van de godin Athena over zich afriep, veranderde Medusa's haar in een nest kronkelende slangen. Haar uiterlijk was zo afzichtelijk dat iedereen die haar aankeek versteende. Caravaggio schilderde twee versies van de mythische figuur. De andere versie is bekender, die hangt in het Uffizi-museum in Florence.
Dit is de 'Medusa' uit het Uffizi in Florence.
Dit is de 'Medusa' uit het Uffizi in Florence. © Uffizi, Firenze
Caravaggio is een van de belangrijkste Italiaanse barokschilders. Kenmerkend is zijn naturalistische manier van schilderen. Zo beeldde hij heiligen met rimpels, gescheurde kleren en vieze voeten af. Dat maakte hem in zijn tijd omstreden. Ook schilderde hij met een sterk licht-donker contrast, wat zijn schilderijen een theatrale dramatiek geeft.
"Hij behoort tot de absolute vernieuwers in de geschiedenis van de Europese kunst", zegt Rutten. "Caravaggio heeft een verschuiving gemaakt in het afbeelden van de werkelijkheid. Hij was de eerste die modellen gebruikte en die probeerde de rauwe kanten van de werkelijkheid in zijn kunst weer te geven."
De Medusa die naar Utrecht komt, was hier nog nooit eerder te zien. De tentoonstelling waarop dit werk te zien is toont schilderijen van de Utrechtse caravaggisten temidden van andere Europese navolgers van Caravaggio. Maar liefst 46 van de ruim 60 bruiklenen zijn niet eerder in Nederland geweest. De tentoonstelling, die begint op 15 december, wordt geopend door koning Willem-Alexander. Het publiek is een dag later welkom.
Nog een Caravaggio naar Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.