RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Extra ophaalronde PMD komt Bunschoten duur te staan

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Het extra ophalen van PMD-afval blijkt Bunschoten meer geld te kosten dan verwacht. Sinds januari wordt in het dorp niet één keer per vier weken, maar één keer per twee weken PMD-afval ingezameld. Volgens de inzamelingsdienst ROVA is dit de oorzaak van het stijgende vervuilingspercentage in de gemeente.

De gemeente maakte kort geleden bekend dat in de eerste helft van 2018 een kwart van het PMD-afval is afgekeurd. ROVA keurt PMD-afval, wat bestaat uit plastic, metaal en drinkpakken, af als er meer dan 15 procent restafval doorheen zit. Het afgekeurde afval levert geen vergoeding op en het verbranden van dit afval kost geld. In totaal kostte dit de gemeente 80.000 euro.

EXTRA INZAMELING

De gemeente besloot vorig jaar om PMD-afval vaker op te laten halen, dit omdat mensen klaagden over stank en te volle kliko's. Tegen het advies van ROVA in besloot Bunschoten het aantal ophaalrondes te verdubbelen.

Nu blijkt dat dit niet de enige kostenpost is die samenhangt met die beslissing. Volgens ROVA hebben de extra ophaalrondes tot meer vervuiling geleidt. "Dat weten we door ervaring in andere gemeenten", licht Rik Hardenberg van het bedrijf toe. "Als de kliko's vaker geleegd worden, dan vullen mensen de lege ruimte aan met restafval." ROVA heeft de gemeente hiervoor gewaarschuwd.

Volgens Hardenberg is vervuiling een logisch gevolg. "Een gezin komt met een PMD-kliko die eens per vier weken wordt geleegd precies uit, dan is er geen ruimte meer voor restafval", legt hij uit. "Als er nog ruimte over is, dan gooien mensen er producten bij die lijken op plastic, zoals een oude tuinslang, terwijl dit eigenlijk restafval is."

CONTROLES

In de gemeente Bunschoten moeten inwoners sinds twee jaar betalen voor het weggooien van restafval. Het zogenaamde 'omgekeerd inzamelen' leidde tot veel ontevredenheid in het dorp. Daardoor werd vaker restafval gedumpt, maar dat gebeurt nu dus ook in de PMD-kliko's.

De gemeente kondigde vorige week al aan de inhoud van containers te gaan controleren. "Bij de PMD-inzameling gaat het alleen om verpakkingsafval. Gebruiksvoorwerpen, zoals tuinstoelen, opblaaszwembaden of speelgoed, horen daar niet bij. Deze voorwerpen verstoren het sorteerproces bij de verwerker", aldus de gemeente.

Ook de controles zullen extra geld kosten. Hoeveel de gemeente in totaal kwijt is aan de extra inzameling van PMD-afval is nog onduidelijk. Als de vervuiling ook in de tweede helft van 2018 heeft doorgezet, kan dit oplopen tot een kwart miljoen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -