Natuurlijk Zoëy: niet alleen Japanse duizendknoop zorgt voor problemen

Eddy Zoëy met een Japanse duizendknoop.
Eddy Zoëy met een Japanse duizendknoop. © RTVUtrecht/Nathalie Ringrose
UTRECHT/MAARTENSDIJK - Eddy Zoëy schrikt zich rot als hij hoort dat er in Nederland al zo'n 2000 invasieve exoten zijn, waarvan er velen in onze provincie. Exoten zijn planten en dieren die hier niet van nature voorkomen. Invasieve exoten verdringen de inheemse soorten. Eddy trekt met natuuractivist Wilfred Reinhold de regio in. Ze beginnen in Utrecht en trekken vervolgens naar Maartensdijk en Hollandse Rading.
Daar schrik ik echt van, ik dacht het zijn er maar een paar.
Eddy Zoëy
Invasieve exoten kunnen ook uitheemse schimmels of micro-organismen zijn en kunnen miljoenen euro's aan ecologische en economische schade veroorzaken. Ze belemmeren bijvoorbeeld de waterdoorstroming, wortelen zich een weg door asfalt, dijken en gebouwen of verspreiden ziektes en vreten inheemse soorten op.
Een van de bekendste invasieve soorten is de Japanse duizendknoop die overal in onze regio voorkomt, maar vooral in Amersfoort een hardnekkige plaag is. De plant tast met zijn krachtige wortels huizen en gebouwen aan. De duizendknoop heeft ook een positief puntje. Wilfred: "Als je nou de jonge scheuten eruit trekt en dan als een soort rabarber bereidt is het nog best een smakelijk plantje."
In het Utrechtse tuinencomplex waar Eddy met Wilfred rondloopt, vliegen de van oorsprong tropische halsbandparkieten over hun hoofden. Ook zien ze allerlei exotische bomen en planten zoals de fluweelboom, de rododendron en bamboe. Eddy: "En hulst, dat is een invasieve exoot, gebracht door de kerstman." Wilfred: "Nee, hulst is gewoon een inheemse plant."
Eddy met Wilfred Reinhold op zoek naar invasieve exoten.
Eddy met Wilfred Reinhold op zoek naar invasieve exoten. © RTVUtrecht/Nathalie Ringrose

TIJGERMUG

Een invasieve exoot die een bedreiging voor onze gezondheid kan zijn is de tijgermug. Deze kan allerlei nare ziekten verspreiden, waaronder knokkelkoorts. De tijgermug wordt al een aantal jaren gesignaleerd in Montfoort. Daar zit een bandenfabriek die vanuit het buitenland gebruikte banden importeert waarin de tijgermug meelift.

WATERCRASSULA

Een waterplantje dat zich enorm aan het voortplanten is in onze sloten is de watercrassula. Eddy: "Het ziet er een beetje uit als dat spul dat ik in m'n goudviskom heb." Wilfred beaamt dat: "Ja, het is een tropische plant die maar blijft doorgroeien. Zelfs in de winter blijft hij onder water bestaan waardoor hij in het voorjaar een voorsprong heeft op alle inheemse soorten en die verdringt."
Eddy vraagt zich af of er ook Nederlandse soorten zijn die schade aanrichten in het buitenland en daar als invasieve exoten gezien worden. Wilfred: "Jazeker, dat is bijvoorbeeld de groene strandkrab, die is hier geen probleem maar kan in de Verenigde Staten enorm gaan woekeren en andere soorten verdringen."
Natuurlijk Zoëy wordt donderdag uitgezonden op RTV Utrecht.
Natuurlijk Zoëy: niet alleen Japanse duizendknoop zorgt voor problemen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.