Sterke toename van kapperszaken: "Er ontstaat wildgroei"

Bij deze kapperszaak zijn ze niet te spreken over de toename.
Bij deze kapperszaak zijn ze niet te spreken over de toename. © RTV Utrecht / Koen van den Berg
UTRECHT - Het valt misschien niet iedereen op, maar het aantal kapperszaken blijft toenemen. Dit jaar is er zelfs een recordaantal zaken open, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het aantal kappers blijft gelijk, maar steeds meer mensen zijn zelfstandig gaan knippen.
De cijfers, die het CBS vandaag publiceerde, liegen er niet om. In de afgelopen tien jaar kwamen er tienduizend kapperszaken bij, waardoor Nederland dit jaar maar liefst 27.000 zaken telt. Het aantal kappers bleef het afgelopen decennium ongeveer gelijk. 49% van de kappers werkt nu als zelfstandige. Landelijk gezien hebben alleen Groot-Rijnmond en de regio Amsterdam meer kappers dan de regio Utrecht.
Voor de klant neemt het aanbod zo flink toe, maar niet iedereen is er blij mee. De Utrechtse Nobelstraat en haar zijstraten hebben een ruim aanbod aan kapsalons. Wat vinden de eigenaren van die zaken er eigenlijk van?
De Kappers mag met recht een veteraan van de Nobelstraat worden genoemd. De kapperszaak bestaat dit jaar namelijk 26 jaar. Eigenaren Vince en Cor plaatsen zo hun kanttekeningen. "Wat ik al jaren constateer zijn van die zaken die een tientje vragen voor knippen. Zo ontstaat er wildgroei. Die zaken zitten vaak leeg, ik denk dat er wordt witgewassen", volgens Vince. Cor voegt toe: "De kwaliteit holt achteruit. Klanten worden daar schandalig behandeld en slecht geknipt." Maar hebben ze er zelf hinder van? "Klanten kijken ook naar kwaliteit. We zijn een begrip in Utrecht, met een leuke en vaste klantenkring. Daarom hebben wij er niet zozeer last van", zegt Vince.
Even verderop zit Wan Knipt, een zaak die het ook vooral moet hebben van een groep vaste klanten. "Ik heb daarom geen last van de toename", zegt de kapster. Zij ziet de toename niet per se als een slechte ontwikkeling. "Er is nu voor ieder wat wils. Het ligt er maar net aan wat iemand wil."
Ze ziet bovendien een groot voordeel aan haar vak. "Alles wat nu overleeft zijn de grote ketens, de rest gaat kapot aan online verkopen. Dat kan niet bij ons vak. Deze zaken blijven over, het is een ambacht." Ze is bezig met het knippen van een klant die al sinds ze student was bij haar komt. Nu komt ze zelfs over uit Amsterdam om in de Domstad haar haar te laten doen. "Ik zorg goed voor mijn kleintjes!", lacht de kapster.
Veel andere zaken aan de Nobelstraat en het Lucasbolwerk hadden het op dat moment te druk met klanten om te reageren. Aan klandizie is er in de Nobelstraat in ieder geval geen gebrek.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.