RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Soest krijgt nog een maand om das te vangen

SOESTERBERG - De gemeente Soest krijgt nog een paar weken de tijd om de laatst overgebleven das op Landgoed Oude Tempel te vangen. Na 1 januari moet het dier verder met rust worden gelaten in verband met een eventuele kraamtijd.

De dassen op Landgoed Oude Tempel in Soesterberg moeten wijken voor woningbouw. Mocht de laatste niet voor het einde van het jaar worden gevangen, dan betekent dat mogelijk uitstel voor nieuwbouwproject De Groene Hoogte.

Stichting Das & Boom verhuist de dieren naar een nieuwe burcht in de buurt van Rhenen. Maar de verhuizing wil tot nu toe nog maar half lukken. Eén van de twee dassen loopt nog altijd rond. Die had eigenlijk al voor 1 december gevangen moeten zijn, maar de gemeente Soest krijgt van de provincie nog even om het te proberen.

Na de jaarwisseling moet het dier voorlopig met rust worden gelaten om "ruimte te geven voor een eventuele kraamtijd". Op termijn moet dan weer worden overlegd wat er verder moet gebeuren.

STELLETJE
Ondertussen gaat de das die al eerder gevangen is al wel naar zijn nieuwe huis op de Laarschenberg in Rhenen. Stichting Das & Boom gaat ervan uit dat de twee dassen een stelletje vormen en wilde ze graag samen uitzetten, maar de stichting kan de das die nu al gevangen is niet eindeloos in quarantaine houden.

TWEE NIEUWBOUWPROJECTEN
Het leefgebied van de dassen wordt bedreigd door twee nieuwbouwprojecten. De Groene Hoogte wordt op dit moment gebouwd achter de sauna in Soesterberg. Volgens Wethouder Nermina Kundic zou het kunnen dat dit project vertraging oploopt door de moeizame dassenverhuizing.

De burcht van de dassen bevindt zich op Landgoed Oude Tempel. Ook voor dat landgoed bestaan nieuwbouwplannen, maar die zijn in een minder vergevorderd stadium. Of het uitstellen van de verhuizing van de dassen ook iets betekent voor die plannen, is daarom niet duidelijk.

POLITIEK
De lokale fractie Partij Ons Soesterberg heeft de kwestie aan de kaak gesteld. "Omdat de antwoorden van de wethouder onbevredigend waren hebben we wat contacten aangesproken binnen de Provinciale Staten", laat de partij weten.

Statenlid Truke Noordenbos heeft vervolgens vragen gesteld aan gedeputeerde Maasdam. Die laat weten: "Tot eind december wordt geprobeerd de tweede das te vangen. Na 1 januari moet een eventuele das in het plangebied Oude Tempel volledig met rust worden gelaten om ruimte te geven aan een eventuele kraamtijd. Het opnieuw aanvangen met de vangpogingen dient in overleg met de deskundige, en daarnaast in overleg met de provincie Utrecht, plaats te vinden. Vast staat dat de vangactie enkel weer kan aanvangen als zeker is dat jongen van een zogende moeder niet kunnen worden gescheiden."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -