Soest krijgt nog een maand om das te vangen

© Stichting Das&Boom
SOESTERBERG - De gemeente Soest krijgt nog een paar weken de tijd om de laatst overgebleven das op Landgoed Oude Tempel te vangen. Na 1 januari moet het dier verder met rust worden gelaten in verband met een eventuele kraamtijd.
De dassen op Landgoed Oude Tempel in Soesterberg moeten wijken voor woningbouw. Mocht de laatste niet voor het einde van het jaar worden gevangen, dan betekent dat mogelijk uitstel voor nieuwbouwproject De Groene Hoogte.
Stichting Das & Boom verhuist de dieren naar een nieuwe burcht in de buurt van Rhenen. Maar de verhuizing wil tot nu toe nog maar half lukken. Eén van de twee dassen loopt nog altijd rond. Die had eigenlijk al voor 1 december gevangen moeten zijn, maar de gemeente Soest krijgt van de provincie nog even om het te proberen.
Statenlid Truke Noordenbos heeft vervolgens vragen gesteld aan gedeputeerde Maasdam. Die laat weten: "Tot eind december wordt geprobeerd de tweede das te vangen. Na 1 januari moet een eventuele das in het plangebied Oude Tempel volledig met rust worden gelaten om ruimte te geven aan een eventuele kraamtijd. Het opnieuw aanvangen met de vangpogingen dient in overleg met de deskundige, en daarnaast in overleg met de provincie Utrecht, plaats te vinden. Vast staat dat de vangactie enkel weer kan aanvangen als zeker is dat jongen van een zogende moeder niet kunnen worden gescheiden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.