Meer woningen in villawijk naast Paleis Soestdijk

Schets van de plannen bij Paleis Soestdijk.
Schets van de plannen bij Paleis Soestdijk. © Made by Holland
SOESTDIJK - Op het marechaussee-terrein naast Paleis Soestdijk komen flink meer woningen dan aanvankelijk was gepland. De toekomstige wijk Alexanderkwartier krijgt 50 appartementen en 48 vrijstaande huizen. Eerder stonden er alleen 65 villa's gepland.
Dat heeft de eigenaar omwonenden en andere geïnteresseerden laten weten tijdens een bijeenkomst over de bouwprojecten in en rond het paleis. Daarbij zijn negen nieuwe ingrepen bekend gemaakt. 

APPARTEMENTEN

De woonwijk Alexanderkwartier is de financiële drijver van het renovatieproject van het paleis en de omgeving, aldus de Gooi- en Eemlander. Vanessa Westbroek van eigenaar Made by Holland legt uit waarom er nu appartementen bij komen. "Dat heeft te maken met marktomstandigheden. We hebben onderzoek laten doen door makelaars uit de regio. Daaruit is gebleken dat er onder de doelgroep, mensen van 50-plus, ook een sterke behoefte is aan appartement-achtige woningen."
Directeur Floris de Gelder valt haar bij. "Het grappige was dat tijdens de bijeenkomst allerlei mensen al vroegen of ze op de wachtlijst voor die appartementen konden komen. Dus dat marktonderzoek was in ieder geval heel goed."

NIEUWE PLANNEN

De woonwijk is slechts een deel van de nieuwe plannen voor de herontwikkelinging van het paleis en de omgeving. Eerder waren hotelsuites aangekondigd in het paleis zelf, maar dat is volgens de eigenaar toch niet haalbaar. Daarom moet voor de hotelkamers nieuwbouw worden opgeleverd, op de Parade aan de overkant van de Amsterdamsestraatweg.
In de tuin aan de achterzijde van het paleis moet een natuurlijk amfitheater verrijzen. Bijkomend voordeel aan die plek is dat muziekvoorstellingen voor minder geluidsoverlast zorgen. De eigenaar wil bovendien een auditorium in het paleis zelf, waar bijeenkomsten kunnen worden gehouden voor zo'n 200 mensen.
Aan de voorkant, bij de oprijlaan, is een vierkante fontein gepland. Die zou in de winter meteen als ijsbaan kunnen dienen. Door de hele tuin verspreid moeten meerdere zogeheten 'follies' komen. Dat zijn gebouwtjes als paviljoentjes en chaletjes. De officieuze omschrijving daarvan is 'nutteloze bouwsels', maar je zou het ook als 'functionele kunst' kunnen zien.
Andere onderdelen van de herontwikkeling zijn meer parkeergelegenheid, een nieuwe ingang aan de achterzijde van het paleis en een veilig, gelijkvloers oversteekpunt op de Amsterdamsestraatweg.

TIJDSCHEMA

Begin volgend jaar moet de gemeente Baarn een besluit nemen over de plannen. Als de plannen worden goedgekeurd, dan kan in 2020 begonnen worden met de renovatie van het paleis en de bouw van de woonwijk.