Verdachten miljoenenfraude zorginstelling Dolia blijven vastzitten

De verdachten hadden ook een restaurant
De verdachten hadden ook een restaurant © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - 'Je kunt beter een serie plofkraken plegen!' Dat zei een van de advocaten van de twee verdachten in een omvangrijke fraudezaak met PGB-budgetten, nadat de rechter besloot dat ze voorlopig vast blijven zitten.
Tijdens een tussenzitting vroeg de verdediging om opheffing van de voorlopige hechtenis voor de twee broers die leiding geven aan zorginstelling Dolia. Maar volgens het OM en de rechtbank is het gevaar te groot dat ze zullen proberen om nog te ondervragen getuigen te beïnvloeden als ze op vrije voeten komen. Een van de verdachten zou eerder vanuit de gevangenis namelijk al een getuige via via hebben bedreigd. De verdachten komen dus niet vrij, tot grote woede en ongeloof van het duo. Een van hen wilde weglopen en werd door de parketpolitie tot kalmte gemaand.

GETUIGEN HOREN

De twee broers hadden de leiding over Dolia, een zorginstelling in Utrecht met voornamelijk clienten van Turkse afkomst. Een derde broer had een mindere prominente rol in de organisatie en is daarom sinds september op vrije voeten.
De verdediging verzette zich fel tegen een snelle inhoudelijke behandeling van de zaak. Er moeten nog teveel getuigen worden gehoord en bestanden worden doorgenomen. Ook moet er mogelijk nog meer onderzoek worden gedaan. De rechtbank was het daar mee eens. De geplande inhoudelijke behandeling op 6 februari, wordt daarom weer een tussenzitting (pro forma).

MILJOENENFRAUDE

Het openbaar ministerie verdenkt Dolia Zorg van een miljoenenfraude, al is het bedrag waar het om zou gaan wel lager geworden. De verdachten zouden dat gedaan hebben met behulp van valse facturen. Er werden PGB-budgetten opgestreken waarvan maar een deel echt voor zorg werd gebruikt. De rest werd voor andere doelen gebruikt. Clienten zouden meeprofiteren van de fraude. Een deel van het geld werd teruggestort naar de cliënten zelf. Dat gebeurde niet rechtstreeks, maar via een rekening van bijvoorbeeld een familielid van de cliënten, zodat het niet zou opvallen dat het geld werd teruggestort.
Eerst werd aangenomen dat bijna 80% van de facturen niet klopte en ten onrechte ruim 6 miljoen euro werd opgestreken. Nu gaat het OM uit van ruim 70% valse facturen ter waarde van 4,6 miljoen euro. Daar kan in de loop van het onderzoek nog verandering in komen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.