Utrechters lanceren 'Oefendokter-app' voor ouderen

© RTV Utrecht / Steef Bouwman
UTRECHT - Het bedrijf DialogueTrainer heeft in samenwerking met Universiteit Utrecht en Vilans de applicatie 'Oefendokter' ontwikkeld. De app is bedoeld voor ouderen die moeite hebben om met hun (huis)arts te praten.
Ouderen gaan vaak te snel mee in het advies van hun arts, meent DialogueTrainer-eigenaar Henk van Zeijts. "Als je meer doorvraagt en aangeeft wat je zélf wilt, kan dat vaak leiden tot een andere oplossing. Dat gebeurt helaas te weinig."
Het probleem is volgens Van Zeijts dat ouderen de huisarts heel 'hoog' hebben staan. "Ze denken al snel: 'als de huisarts het zegt, dan zal het goed zijn'. Maar je komt soms toch tot betere oplossingen als je iets meer je eigen verhaal inbrengt."
Bij de applicatie, die tevens via internet te spelen is, ga je in gesprek met een arts. Je wordt daarin begeleid door iemand. Telkens kies je tussen verschillende reacties die je kan geven op de constateringen van de huisarts. Tot slot worden je keuzes geëvalueerd. "Het is dan dus de bedoeling dat je zo goed mogelijk doorvraagt en je eigen gevoel en verhaal vertelt. Je hebt er zelf veel aan maar het is ook voor de artsen vaak fijn. Zo kunnen ze beter beslissen wat voor de patiënt het beste is."

ALLEEN ONLINE

De ouderen die geen smartphone of pc hebben, moeten het helaas zonder de app doen. De Oefendokter wordt echt alleen digitaal aangeboden. "We hebben gekozen voor de vitale ouderen die digitale media gebruiken. Die kunnen de app makkelijk vinden. We hebben ook niet de potentie om iedereen te bereiken."
De app wordt woensdag gelanceerd. De demo-versie is al beschikbaar op je smartphone of pc. Op de volledige versie moet je nog even wachten.
De app is speciaal bedoeld voor ouderen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.