Groot verkeersveiligheidsplan met torenhoge ambitie: nul slachtoffers

© Sander Optendrees
UTRECHT - Landelijke expertteams gaan samen met gemeenten en provincies de verkeersveiligheid aanpakken. Er komt een kenniscentrum om wegbeheerders te helpen bij het in kaart brengen van de risico's. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat mede namens minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer.
Beide ministers hebben de afgelopen maanden samen met provincies, gemeenten, vervoersregio's en maatschappelijke organisaties een nieuwe visie op veilig verkeer ontwikkeld. Die bevat negen aandachtspunten, waaronder veilige infrastructuur, technologische ontwikkelingen, kwetsbare verkeersdeelnemers en afleiding in het verkeer. Vandaag presenteert het kabinet deze gezamenlijke visie in het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030 (SPV).

DE PLANNEN

In de plannen staat onder meer dat fietspaden, gevaarlijke rotondes en kruispunten onder handen worden genomen. Bestuurders van snor- en bromfietsen kunnen bij rijden onder invloed verplicht op cursus worden gestuurd. Nu nog kan dat alleen als zij ook in het bezit zijn van een autorijbewijs. Ook wordt de kwaliteit van helmen voor motorrijders verbeterd en wordt het gebruik van beschermende kleding gestimuleerd. Er komt extra aandacht voor kwetsbare verkeersdeelnemers zoals bestuurders van scootmobielen. Daarnaast wordt ingezet op veilig gebruik van zogenoemde rijtaak-ondersteunende systemen, zoals adaptive cruise-control en waarschuwingssystemen voor de dode hoek.

AMBITIE

"Mijn intentie is helder en ambitieus: nul verkeersslachtoffers", zegt minister van Nieuwenhuizen. "In een dichtbevolkt land als Nederland is het een uitdaging om alle verkeersdeelnemers, met de auto, in het OV of op de fiets, veilig aan het verkeer te laten deelnemen. Het belang van verkeersveiligheid wordt vaak onderschat. Ik vind het daarom hoopvol dat we nu met zoveel verschillende overheden en partijen de urgentie zien. Er is nieuwe energie, een duidelijke koers en een scherpe ambitie. Het is nu tijd om met elkaar de plannen ook waar te maken."
Naast het landelijk actieplan, stellen ook de regio's de komende maanden concrete plannen en maatregelen op. Twee derde van de verkeersdoden vallen op gemeentelijke wegen en ook op N-wegen gebeuren relatief veel ongelukken. Bij de aanpak van verkeersveiligheid trekt het kabinet niet alleen op met de verschillende overheden, maar ook met maatschappelijke partijen. Zo heeft de ANWB eerder al ruim dertig partners weten te verenigen in het Manifest Verkeersveiligheid. Ook deze partijen hebben meegedacht over de ambities en doelen van het SPV.

CIJFERS

Volgens het vorige verkeersveiligheidsplan moest het aantal gewonden in 2020 onder de 10.600 komen en het aantal doden onder de 500 per jaar. In 2017 waren er 613 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Dit is een lichte afname ten opzichte van 2016, toen 629 mensen in het verkeer omkwamen. Het aantal ernstig verkeersgewonden in 2017 wordt geschat op 20.800. In 2016 waren dat er 21.400.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.