RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Dassenburcht ontdekt: westelijke rondweg Amersfoort opnieuw onder druk


AMERSFOORT - De aanleg van de westelijke rondweg in Amersfoort komt mogelijk toch weerter discussie te staan. Vorige week werd bekend dat de plannen definitief financieel haalbaar zijn, maar de vondst van een bewoonde dassenburcht gooit mogelijk roet in het eten. De burcht ligt namelijk in het gebied dat nodig is voor de nieuwe weg.

Bioloog Ton Meijer van de stichting Dassenwerkgroep Utrecht zegt tegen RTV Utrecht dat hijde burcht afgelopen zondag met eigen ogen heeft gezien. Volgens hem is er geen twijfel mogelijk: "Het is absoluut zeker een dassenburcht. Er lagen haren in het uitgegraven zand en dat zand was pas kortgeleden uitgegraven. Het is gewoon een prachtig bewoonde burcht."

BEDREIGING
De burcht ligt in het bos tussen de Barchman Wuytierslaan en het spoor, aan de oostkant van de bestaandeweg. Het maakt onderdeel uit vanhet gebied dat Amersfoort nodig heeft voor de aanleg van de westelijke rondweg.

Vorige weekleken alle lichten nog op groen testaan toenbleek dat het projectfinancieel haalbaar is. Maar aangezien de nieuwe weg een bedreiging is voor de ontdekte burcht, is de kans groot dat er opnieuw discussie ontstaat over het langslepende dossier.

Er zullen maatregelen genomen moeten worden"
Ton Meijer - Stichting Dassenwerkgroep Utrecht

LEEFOMGEVING
Stichting Dassenwerkgroep Utrecht is opgewonden over de vondst van de burcht. "Ik word er altijd blij van als een das ergens is teruggekeerd en als een dassenclan zich heeft gevestigd op een plek waarvan we dat nog niet wisten," aldus Ton Meijer.

Tegelijkertijd weet Meijer ook dat de plek van de burcht in Amersfoort bedreigd wordt door de aanleg van een nieuwe weg. Volgens hem kan en mag de gemeente de burcht niet negeren: "Als die weg wordt aangelegd volgens het huidige plan, dan verdwijnt een gedeelte van de functionele leefomgeving van de burcht: een voedselzoekgebied. En dat gaat ten koste van de werking van de burcht n van de overlevingskansen van de dassen. Dat is wettelijk verboden."

ONTHEFFING
In de buurt van de burcht heeft de gemeente een parkeerplaats voor een naastgelegen pannenkoekenrestaurant gepland. Ook moet er een bouwdepot n een weg voor ProRail komen. Dat kan nu volgens de Dassenwerkgroep Utrecht alleen maar doorgaan als er ontheffing van de wet natuurbescherming wordt aangevraagd.

Meijer: "Er zal gewoon netjes volgens de wet ontheffting moeten worden gegeven. En er zullen ook maatregelen genomen moeten worden om de dassen, de burchten n het voedselzoekgebied te beschermen."

Wij zien dit echt als een noodkreet"
Rob Molenkamp - Gemeenteraadslid SP Amersfoort

BIJZONDER BIOTOOP
De SP-fractie in Amersfoort is blij met de vondst van dedassenburcht. Volgens gemeenteraadslid Rob Molenkamp is het iets unieks: "Ditiseen bijzonder biotoop.De aanwezigheid van dassenburchten binnen de stadsgrenzen van Amersfoort is hiermee voor de eerste keer aangetoond. Het gaatwaarschijnlijk ook niet omn burcht of een paar pijpen, maar het hele gebied wordt bewoond door dassen.Daar moeten we bijzonder zuinig op zijn."

De SP isfel tegenstandervan de westelijke rondweg. Molenkamp erkent dan ook dat hij de vondst van de dassenburcht met beide handen aangrijpt om de aanleg van de weg alsnog tegen te houden: "We zien dit echt als een noodkreet. Let nou toch eens opwat je doet met de natuur. Het zijn niet zomaar een paar lullige boompjes die je ergens anders opnieuw kunt neerzetten. Deze natuur die je hier ziet, kun je simpelweg niet compenseren."

Molenkamp is ervan overtuigd dat devondst van de dassenburcht alsnogeen streep kan zetten door de plannen voor de westelijke rondweg. "Het gaat om meerdere burchten en om meerdere dassenclans. Tegen de tijd dat je die gevangen hebt, moet je ze ook nog eens ergens anders op een goede manier kunnen uitzetten. Beide is bijna onmogelijk om te doen. Bovendien gaatdit heel veel geld kosten en dat geld hebben we niet. Dus ik ben heel benieuwd naar het antwoord van wethouderHans Buijtelaar, hoe hij dit probleem denkt op te lossen."

ONDERZOEK
De vondst van de dassenburcht is een verrassing voor de gemeente Amersfoort, zegt een woordvoerder. "Als wij ook maar enigszins het idee hadden gehad datdaar een dassenburcht zat, hadden we dat natuurlijk al lang onderzocht."

Volgens de woordvoerder gaat dat onderzoek er nu alsnog komen: "Dit doenonze ecologen van de gemeente Amersfoort. We hadden het graag nu directonderzocht, maar iedereen moet zich evenvrijmaken; ze zijn nu bezig metandere werkzaamheden. Wel kan ik aangeven dat wede samenwerking zoeken met de Dassenwerkgroep Utrecht. Tot slot wil ik benadrukken dat we de regels zullen volgen als er dassen of burchten inhet gebied zijn."


Dassenwerkgroep bevestigt vondst dassenburcht


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -