RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Kerstpakketten inpakken als dagbesteding: "Iedereen heeft zijn eigen talent"

1/4
VEENENDAAL - Aan de ene kant pizzamix en koekjes, even verderop†chocolaatjes en flessen wijn. Allemaal worden ze in een van de vele dozen gestopt, om uiteindelijk naar de klant gebracht te worden. Sinterklaas is pas een dag weg, maar het is nu alweer grote drukte voor de leveranciers van kerstpakketten.

Zo werken de werknemers van†Complementair in†Veenendaal†zich een slag in de rondte. Het hele jaar werken ze toe naar de kerstdagen die steeds dichterbij komen, maar tot die tijd moet er wel nog even hard worden gewerkt.†Iets wat bij meer bedrijven speelt, maar†in Veenendaal heeft de†helft van de werknemers een verstandelijke beperking.

Werknemers met een beperking stellen kerstpakketten samen in Veenendaal


Bij Complementair in Veenendaal-Noord†werken twaalf mensen.†Mensen†met een vast contract†en parttimers, maar ook stagiaires en zes†mensen met een beperking, die hier hun dagbesteding doen. Bovendien†hebben de stagiaires een achtergrond in het speciaal onderwijs.†Waar zij zich bezighouden met†bijvoorbeeld marketing, zijn†de anderen†ook hard aan het werk. Ze hebben†nog heel wat kerstpakketten in te pakken†en weg te brengen.

MarriŽtte van Wagensveld is de eigenares en†vertelt trots over het bedrijf en haar werknemers. "We zijn een familiebedrijf, mijn†dochter werkt hier en mijn zoon†heeft gewerkt aan de bedrijfssystemen. Maar iedereen is welkom. We zijn een opleidingsbedrijf met ook 'gewone' werknemers,†maar ik ben op het idee gekomen voor deze groep bijzondere werknemers†door mijn dochter. Ik wilde voor haar een veilige werkplek."

 Er is nog heel wat in te pakken. Er is nog heel wat in te pakken. | Foto: RTV Utrecht / Koen van den Berg

Ondertussen gaat het uitzoeken van de producten, het inpakken en het versieren gewoon door in het magazijn. Veel bedrijvigheid op de werkvloer†van Complementair. Van Wagensveld ziet dat ook. "Wij proberen de pakketten op tijd te leveren, het is nu een drukte van belang. We hebben heel veel weg te werken in korte tijd, maar dankzij bijzondere mensen om ons heen kunnen we dat doen."

Volgens de eigenares heeft iedereen hier zijn eigen talent. Sommigen storten zich op het inpakken, anderen weten veel van logistiek of sociale media. Het concept van dagbesteding in een bedrijf is zeker niet nieuw. Wat maakt dit bedrijf zo bijzonder? "We zijn commercieel, maar de mens staat voorop. Ieder kan zich hier ontwikkelen waar hij of zij goed in is", zegt Van Wagensveld. "De liefde en warmte die je van hen terugkrijgt is een geschenk", vervolgt ze.

Niet alleen nu†Sinterklaas weer is vertrokken heerst er drukte.†"Ze zijn het hele jaar aan mijn zijde om me te helpen.†In januari beginnen we met†inkopen en tijdens hoogzomer lopen de eerste klanten al hun kerstpakket uit te zoeken. Na een korte vakantie gaan we aan de slag met inpakken en wegbrengen."

 Anoushka is druk bezig met het inpakken. Anoushka is druk bezig met het inpakken. | Foto: RTV Utrecht / Koen van den Berg

Een van die inpakkers is Anoushka. Ze heeft geen beperking, maar helpt dit jaar mee als vriendendienst voor de eigenares. "Van alles is nu populair. Van chips en drop tot pastasaus en drank. Ik help mee, omdat ik het rustig had en Marriette zo druk was." Lang duurt het gesprek niet, want het volgende pakket moet alweer klaargemaakt worden.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Nieuwsoverzicht