RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Kerstboom uitkiezen: Echt of nep? Keuze is reuze!

1/4
PROVINCIE UTRECHT - Dag Sinterklaasje, hallo Kerstman! Na een jaar is het weer zover en kunnen we op kerstbomenjacht. Maar waar moet je nou op letten? En kies je voor een echte boom of ga je toch weer de nepboom tevoorschijn toveren?

En ding is zeker, er is enorm veel keuze. En dat is ook iets wat Frank Putman uit Amerongen merkt. Hij verkoopt kerstbomen via kerstbomenwinkel.nl en allerlei varianten vliegen over de digitale toonbank.

KUNSTBOOM
"Ik kan niet zo zeer zeggen dat er een trend is bij kunstbomen. Alles loopt gewoon goed en de traditionele bomen gaan altijd nog het hardst. Mensen bekijken nu ook besneeuwde bomen en eigenlijk zijn de hangende kerstbomenaan het plafondook populair", aldus de kerstboomverkoper.

Het is een super drukke periode, zeker ook omdat de bezorgers nog kampen met de naween van Black Friday en Cyber Monday. Naast het regelen van het transport is Putman is ook veel tijd kwijt aan klanten informeren.

Er zijn namelijk wel een aantal dingen waar je op moeten letten bij de aanschaf van een kunstboom. Putman: "Oeh, dat is wel heel erg persoonlijk. Maar wat ik altijd meegeef aan mensen is dat in een volle boom niet veel ornamenten kunnen. Als je een volle boom wil hebben, waar je niet doorheen kijkt, dan kunnen er gewoon minder ballen in omdat het helemaal vol zit met takjes."

 Een kunstboom vol met ballen, slingers en lichtjes. Een kunstboom vol met ballen, slingers en lichtjes. | Foto: ANP

BOMENKWEKERIJ
Bij Bomenkwekerij Van Der Grift in Doorn is het ook een drukte van belang. En dat komt met name door de zilverspar. Deze boom is een enorm populaire jongen en ze zijn niet aan te slepen, vertelt eigenaresse Anja van der Grift.

"Ten eerste kan ie heel goed gebruikt worden door mensen die een allergie hebben. Mensen die een gewone kerstboom willen optuigen, krijgen vaak rode vlekjes en jeuk. Ten tweede wordt een zilverspar in Nederland gekweekt. Dus die is ook met kluit."

Dit jaar is het sowieso een bijzonder jaar voor de familie. Anja en haar man zitten namelijk precies veertig jaar in het vak. Ze hebben veel vaste klanten en de eerste bomen zijn al verkocht. Maar dit weekend gaat het pas echt losbarsten.

Van der Grift: "Kijk, je weet ongeveer welk aantal bomen je verkoopt per jaar. Omdat wij zelf alles kweken, kun je goed op de drukte voorbereid zijn. Mijn man gaat elke keer weer opnieuw vers rooien zodat we voldoende aanbod hebben, verser kan eigenlijk niet."

 En van de bomen die er gekweekt wordt bij Van der Grift. En van de bomen die er gekweekt wordt bij Van der Grift. | Foto: A.J. van der Grift Kwekerijen

HUUR JE BOOM
Een trend die je wel steeds meer begint te zien, is het huren van een kerstboom. Volgens Natuur en Milieu in Utrecht is dat een heel goede milieuvriendelijke optie, maar er zitten er ook nadelen aan.

"Op verschillende plekken in Nederland kun je een boom huren, het zijn er alleen nog niet zo heel veel. Vandaar ook het advies dat als je langer dan tien kilometer moet gaan rijden, je beter een kerstboom in de buurt kunt kopen. De milieu-impact van je autorit is groter dan de impact van de kerstboom zelf."

NA KERST
In de meeste gemeenten worden kerstbomen opgehaald door de gemeente. Natuur en Milieu juicht dat toe omdat het de beste optie is voor het milieu. Bij verbranding van kerstbomen op straat ontstaat namelijk wel luchtvervuiling.

 De kerstboominzameling in Utrecht, vorig jaar. De kerstboominzameling in Utrecht, vorig jaar. | Foto: RTV Utrecht


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -