Van Zanen wil breder onderzoek naar mogelijk malafide ondernemers

© RTV Utrecht
UTRECHT - De gemeente Utrecht wil vaker een Bibob-toets gaan toepassen voor ondernemers. Dat zegt burgemeester Jan van Zanen in antwoord op vragen van de PVV in de Utrechtse raad. Die partij pleit er voor om ondernemers die zich willen vestigen op het bedrijventerrein Overvecht-Noord beter te screenen.
Tijdens de raadsvergadering stelde de partij voor om een zongenoemde Bibob-procedure voor alle ondernemers in het gebied verplicht te stellen. De PVV reageert daarmee op een grote actie eerder deze week. De PVV zegt op te komen voor eerlijke ondernemers, die hard getroffen worden door de ondermijnende activiteiten van malafide bedrijven.
Een Bibob-procedure is een toets bij het verlenen van vergunningen. Daarbij worden de achtergronden van bestuurders en hoge werknemers in een onderneming gescreend. Indien er sprake is van een strafblad of dubieus handelen, kan de vergunning geweigerd worden.
De burgemeester gaf aan dat hij nu alleen een Bibob-procedure kan starten voor vergunningaanvragen van horeca, seksinrichtingen, coffeeshops en hallen met speelautomaten. Deze regel wil de burgemeester graag veranderen. Hij zou zo'n onderzoek ook graag willen doen op andere gebieden waar misstanden worden vermoed.
Dat zou kunnen zijn in bepaalde gebieden, panden, of bedrijfsmatige activiteiten. Van Zanen kon nog niet aangeven aan welke voorwaarden bepaalde situaties moeten voldoen om in aanmerking te komen voor zo'n Bibob-plicht. De raad reageerde kritisch op de plannen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.