Raad Utrecht vraagt meer aandacht voor jongensprostitutie

© Screenshot camerabeelden Fabian Emmen
UTRECHT - De Utrechtse raad maakt zich zorgen over mensenhandel en gedwongen prostitutie. Diverse partijen reageren daarmee op het sluiten van een tweetal panden in de stad, waar jongens van net achttien jaar gedwongen zouden zijn tot prostitutie.
Het CDA en de ChristenUnie denken dat dit geen incident is. Zij vragen zich af of het college de groeiende groep jonge jongens in Utrecht die zich, vaak onder dwang, laten prostitueren wel voldoende in beeld heeft.
Ook de VVD en de PvdA maken zich zorgen. De partijen vrezen dat het beleid rond mensenhandel en gedwongen prostitutie versnipperd is, en dat de hulp aan jonge prostituees daarbij ondersneeuwt.
Burgemeester Van Zanen zegt dat het probleem van jonge jongens in de prostitutie hem bekend is, maar dat het in beeld brengen van de totale omvang lastig is. Hij weet dan ook niet of het aantal jongens dat gedwongen in de prostitutie werkt toeneemt.
Wel krijgt jongensprostitutie volgens de burgemeester in de toekomst meer aandacht met de aanstelling van een speciale ambtenaar die zich gaat richten op mensenhandel en prostitutie. Deze 'ketenregisseur mensenhandel' komt begin volgend jaar met een quickscan en een plan van aanpak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.