Integriteitsrapport opgestapte wethouder IJsselstein niet openbaar

© Gemeente IJsselstein / Google Streetview
IJSSELSTEIN - Zat er voldoende afstand tussen het wethouderschap van de opgestapte Anastasia van der Lugt en haar bedrijf in de kinderopvang? Die vraag blijft vermoedelijk onbeantwoord: het rapport van de onderzoekscommissie die daar onderzoek naar deed, blijft geheim.
Volgens de gemeente IJsselstein ontbreekt de noodzaak om het openbaar te maken nu Van der Lugt zelf is opgestapt. Daarnaast worden in het rapport ook de zakelijke belangen van Van der Lugt besproken en die hebben invloed op haar persoonlijke levenssfeer. De burgemeester heeft het rapport besproken met Van der Lugt. Ook raadsleden mogen het rapport inzien: maar alleen om daar zelf van te leren en zonder de vertrouwelijkheid te schenden.
Maandag stapte wethouder Anastasia van der Lugt op uit het college van IJsselstein. Volgens de verklaringen van haar partij VVD en de gemeente omdat haar bestuurlijke integriteit wegens "mogelijke belangenverstrengeling" met haar bedrijfsmatige leven ter discussie werd gesteld. Dat gebeurde bij een commissievergadering waar Van der Lugt zelf niet bij was.
Van der Lugt moest bij haar aantreden als wethouder haar zakelijke activiteiten staken, maar dat gebeurde volgens betrokken werknemers en ouders onbehoorlijk. Bij haar bedrijf is gedoe met arbeidscontracten en werd volgens ouders en werknemers onverantwoordelijk met kinderen omgegaan.

"INTEGRITEIT TE GRABBEL GEGOOID"

Het rapport gaat expliciet niet over haar werk als directeur van een kinderdagopvang: dat is immers een privé-kwestie. Het gaat wel over de vraag of Van der Lugt voldoende afstand heeft genomen en daarmee belangenverstrengeling of de schijn daarvan heeft voorkomen.
In haar ontslagbrief aan de gemeente laat Van der Lugt weten "met grote verbazing" kennis te hebben genomen van de beschuldigingen van insprekers bij de commissievergadering, waar zij zelf geen weerwoord op kon geven. In de vergadering werd "zonder blikken of blozen mijn integriteit te grabbel gegooid voor de samenleving", schrijft ze. Het daarop geschonden vertrouwen is voor haar de reden om terug te treden en haar portefeuille ter beschikking te stellen.
Van der Lugt treedt dus af met de boodschap dat haar integriteit is geschaad zonder dat ze zich daar tegen heeft kunnen verweren. Met de geheimhouding van het integriteitsrapport blijft die mogelijkheid nu wederom liggen. Van der Lugt zegt tijdens de raadsvergadering van volgende week wel met een aanvullende verklaring te komen.

"DAN KUN JE MAAR EEN DING DOEN: OPSTAPPEN"

Ronald Koehorst van lokale partij LDIJ is het deels eens met het verweer van Van der Lugt. "Insprekers krijgen de tijd en ruimte, maar de andere kant moet ook kunnen aangeven wat zij van de zaak vinden." Volgens Koehorst is het wel noodzakelijk dat Van der Lugt opstapt. "De geest is uit de fles, dit effect krijg je niet meer weg, dan kun je nog maar een ding doen en dat is opstappen."
Menso Bosma was namens GroenLinks bij de commissievergadering. Hij betreurt het aftreden niet, maar wel de manier waarop het gegaan is. "Het was zuiverder geweest als ze tijdelijk was teruggetreden in afwachting van het onderzoek. Ze ziet zichzelf nu als beschadigd, maar we hadden liever gezien dat het onderzoek dat had aangetoond."

ALLEEN VERLIEZERS

Nathalie Kriek is een van de ouders die tijdens de commissievergadering van afgelopen donderdag hun beklag deden over Van der Lugt. Ze kreeg een brief van een advocaat van Van der Lugt met het verzoek niks meer te zeggen over de gang van zaken bij de kinderopvang: anders volgt een boete van 25.000 euro.
De zaak kent volgens haar alleen maar verliezers. Kriek: "Ik ben blij dat ze is afgetreden zodat ze anderen niet meer kan duperen. Maar wij hebben nu geen kinderopvang meer en de medewerkers hebben geen werk. Wat is er nu gewonnen? Niets."
Het meest stuitende vindt Kriek dat in verklaringen wordt gesproken over een "mogelijke belangenverstrengeling". "Wij komen met bewijzen en lopen niet zomaar wat te roepen. Ze worden geconfronteerd met bewijs en zwakken het dan af naar mogelijke belangenverstrengeling."

"DE WETHOUDER MOET WEG"

Van der Lugt: "De insprekers hebben de zaak politiek gemaakt, terwijl die dat niet is. Ze kwamen daar maar met één boodschap: de wethouder moet weg."
Als lid van het college zegt Van der Lugt dat ze daar niet op kan reageren. "Iedereen mag zeggen wat hij of zij wil. Maar als lid van het college kan ik daar niet op reageren." Daar gaat verandering in komen als ze officieel is afgetreden. Van der Lugt zegt met haar advocaat stappen te ondernemen om een smaad- en lasterzaak te beginnen.
In haar ontslagbrief en de persberichten van de gemeente en de VVD IJsselstein komt terug dat Van der Lugt integriteit hoog in het vaandel heeft staan. Daar zet Kriek haar vraagtekens bij. "Daar kan ik alleen maar een beetje om lachen. Laten we heel eerlijk zijn: als jij een integer kompas hebt stuur je een burger geen zwijgcontract."

"WE VALLEN ELKAAR NIET AF"

Theo Pardoel sprak ook in tijdens de commissievergadering, hij is de vader van een medewerker die door de ontmanteling van het kinderdagverblijft zonder werk kwam te zitten. Hij snapt de verklaringen van gemeente en VVD wel. "Dat is politiek, zo van: we vallen elkaar niet af. Maar het slaat allemaal nergens op."
Volgens Pardoel moet Van der Lugt eerlijk zijn over wat er is gebeurd. "Nu doet ze overkomen of ze uit eigen beweging is overgestapt. Zo onschuldig is ze niet, ze wist precies waar ze mee bezig was. Maar of het belangenverstrengeling was kan je niet zeggen, dat is aan de rechter."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.