UMC Utrecht ontwikkelt MRI-scanner die stofwisseling in beeld brengt

Archieffoto.
Archieffoto. © RTV Utrecht
UTRECHT - Het UMC Utrecht gaat, in samenwerking met andere ziekenhuizen, bedrijven en kennisinstellingen, een bijzondere, nieuwe MRI-scanner ontwerpen. Het apparaat gaat naast de bouw van het lichaam, de anatomie, ook de stofwisseling in beeld brengen.
Met deze zogeheten META-scan worden stofwisseling, anatomie en fysiologie tegelijkertijd in beeld gebracht. "We kunnen dan niet alleen zien waar een afwijking zit, maar we kunnen ook zien wat voor soort afwijking er zit", zegt projectleider Dennis Klomp. "En misschien nog wel belangrijker: Als er een therapie wordt gegeven, bijvoorbeeld een chemotherapie, dan kunnen we ook veel sneller zien of die aan gaat slaan."
De verwachting is dat in de nabije toekomst een ineffectieve behandeling eerder bijgestuurd kan worden tot een effectieve behandeling. "Nu zijn we vaak drie of vier maanden te laat voordat we zien dat een chemotherapie niet werkt. Met dit apparaat zou je soms al binnen twee weken kunnen zien of het aan gaan slaan."
Veranderingen in het lichaam zie je nou eenmaal eerder in de stofwisseling, dan in de anatomie, zegt Klomp. Probleem alleen is dat je de chemische stoffen in het lichaam veel moeilijker kunt zien met een scan. "Die stofjes zijn veel minder geconcentreerd aanwezig in het lichaam en daarom moet de scanner een heel stuk krachtiger zijn dan gangbare MRI-scanners."
Om dat te bereiken is een magneet nodig die zeker dubbel zo sterk is als die nu in MRI-scanners zit. Die magneet, die ook nog een keer zo klein moet zijn dat hij in een redelijk handzaam apparaat past, wordt nu ontwikkeld in Engeland. In 2023 moet het project klaar zijn.
Onderzoeker Dennis Klomp over de nieuwe META-scan

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.