Utrechtse gemeenten zoeken oplossingen voor extreem weer in regionale klimaattop

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - Verschillende gemeenten in onze regio houden zich vandaag bezig met klimaatverandering. Er is een heuse klimaattop georganiseerd: de regionale klimaattop Vallei en Veluwe. Die vindt plaats in Nunspeet.
Tijdens de top wordt er gesproken over verschillende onderwerpen zoals wateroverlast, droogte en hittestress. Er worden ideeën opgedaan over wat er moet gebeuren om de extremen, zoals de droogte deze zomer, op te kunnen vangen. In elke deelnemende gemeente is daar onderzoek naar gedaan, een zogenaamde stresstest.

OPLOSSINGEN

Zo werd duidelijk dat in Woudenberg de straten heel snel blank staan als er veel neerslag valt. Dat wordt in de toekomst nog meer, zegt wethouder De Kruif. Daarom wordt er ook gezocht naar de juiste oplossingen. Zo ligt er in Woudenberg al een waterbassin van 50 meter lang en zit er een geul in het midden van de weg.
Verslaggever Robert Jan Booij ging in gesprek met de wethouder op de straten van Woudenberg. Een vader met zijn zoon mengt zich ook in dat gesprek. Ze praten ook nog over zonnepanelen, die voor elke bevolkingsgroep beschikbaar zouden moeten worden. Nu lijkt dat alleen voor de elite weggelegd. De fragmenten zijn hieronder terug te luisteren.
Robert Jan Booij in gesprek met de wethouder.
Robert Jan Booij

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.