"Wind pal in je giechel en afzien"

Code geel bij de vorige deelname van Mark van der Horst
Code geel bij de vorige deelname van Mark van der Horst © Mark van der Horst
PROVINCIE UTRECHT - De Oosterscheldekering is zaterdag het toneel van het Nederlands Kampioenschap Tegenwindfietsen. 8,5 kilometer lang, blootgesteld aan de elementen hebben de deelnemers niks meer tot hun beschikking dan een stalen herenfiets met zonder versnellingen. Utrechter Mark van der Horst doet voor de tweede keer mee aan deze helletocht. "Vorige keer was het code geel, dat was wel een dingetje."
Bij zijn eerste deelname dacht Van der Horst mee te kunnen strijden om de winst. "Ik werd 131e bij de mannen. Ik heb gemiddeld 8,5 kilometer per uur gefietst. Wel trots dat ik hem heb uitgereden heb maar niet dat je denkt: dat is een flinke snelheid."
Geen trapondersteuning en e-bikes voor de deelnemers: iedereen gebruikt dezelfde fiets. Zonder versnellingen. Van der Horst: "Echt bikkelen. Het komt echt aan op spierkracht en niet op een hele mooie dure racefiets." In totaal doen tweehonderd mannen en vrouwen mee, vijf deelnemers komen uit de provincie Utrecht.
Een ding weet de gewezen nummer 131 van het NK Tegenwindfietsen zeker: het wordt afzien. "Je bent echt blij als de finish in zicht is want die Oosterscheldekering is net een windtunnel. Als de wind van voren komt krijg je hemt pal in je giechel. Het gaat echt pijn doen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.