Onderdoorgang Maarsbergen wordt duurder; omwonenden willen ander plan

© Google Street View
MAARSBERGEN - Er kan weer een streep door de huidige plannen voor de onderdoorgang van de spoorweg bij Maarsbergen. Dat vinden belangenorganisaties en omwonenden nadat is gebleken dat het project zo'n 15 miljoen euro duurder is dan gepland.
Bij de keuze voor de zogenoemde westvariant heeft de provincie gerekend met onjuiste cijfers, zeggen de belangenclubs Bewoners Engweg, KAMM-landgoederen, GroenVoorGroen en Heuvelrug in Goede Banen. Nu het blijkbaar meer geld mag kosten, had de provincie dus net zo goed kunnen kiezen voor "kwalitatief betere varianten".

DORPSRAAD

Niet alle inwoners denken er overigens zo over. De Dorpsraad Maarsbergen bijvoorbeeld wil liever dat aan het huidige plan wordt vastgehouden. Voorzitter Wout Karels: "Er is lang genoeg over gepraat, er moet begonnen worden. Uiteraard zijn wij ook voor het beste plan, maar binnen deze variant valt er ook veel te optimaliseren." Karels denkt dan aan bijvoorbeeld de locatie van de bushalte, hoe rotondes komen te liggen en het lichtplan.
Volgens de Dorpsraad zijn veel dorpsbewoners blij met het huidige plan en is het geen goed idee om alle plannen weer te gaan heroverwegen. "Dit plan valt nu duurder uit, maar als je de andere plannen gaat herberekenen naar de huidige situatie vallen die waarschijnlijk ook duurder uit."

DILEMMA

De N226 bij Maarsbergen moet vlakbij de A12 op de schop, omdat het verkeer er continu vaststaat. Ook het naastgelegen spoor worden aangepast. Al sinds 2005 zoekt de provincie een oplossing voor het complexe probleem. Een spoortunnel moet dat probleem oplossen, maar waar de spoorlijn gekruist moeten worden bleef lang een dilemma: midden in het dorp of aan de westrand, in de natuur.
De provincie koos voor de westelijke route om Maarsbergen heen en dat is ook de goedkoopste variant. Maar uit een nieuwe kostenraming van de provincie is gebleken dat het project toch weer duurder uitvalt. Volgens de vier belangenverenigingen zou de provincie daarom een nieuwe afweging moeten maken. "Kwalitatief goede varianten en verbetervoorstellen mogen niet afvallen op grond van eerdere onjuiste kostenramingen", schrijven ze.

ONBESPREEKBAAR

"Toendertijd was een oplossing die in de buurt van de 50 miljoen euro zou komen onbespreekbaar", zegt Berend Musegaas van GroenVoorGroen. "Nu blijkt dat de gekozen variant uitkomt op 52 miljoen. Wij vragen ons nu af wat een nieuwe doorberekening zou betekenen voor de varianten die zijn afgevallen. Wij denken dat het dorpsplan wel eens goedkoper uit zou kunnen komen".

UITSTEL

Op 10 december zou de provincie een definitief besluit moeten nemen, maar dat moet volgens de belangengroepen worden uitgesteld. Daar komt nog bij dat in de afgelopen periode "optimalisatievoorstellen" van belanghebbenden en omwonenden zijn gedaan en die zouden onvoldoende onderzocht zijn. "Een nieuwe afweging zal mogelijk extra tijd kosten", schrijven de vier belangenorganisaties in Maarsbergen. "Maar haast is een slechte raadgever gebleken en leidt niet tot een kwalitatief goed, en ook gedragen, besluit."
Volgens Musegaas hoeft een heroverweging van de plannen ook weer geen jaren te duren, "eerder enkele maanden". "Als je nagaat dat de eerste schop pas over een aantal jaar in de grond gaat, denken we dat dat haalbaar is."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.