Is de das een strop voor westelijke rondweg? GroenLinks wacht onderzoek af

AMERSFOORT - Coalitiepartij GroenLinks wil afwachten wat er precies wordt aangetroffen in het gebied waar de westelijke rondweg moet komen. Gisteren is het langlopende bouwplan onder druk komen te staan omdat er een dassenburcht op het terrein is gevonden.
Vorige week gingen coalitiepartijen nog akkoord met de aanleg van de weg, mits het project binnen het budget van 68,3 miljoen euro past. Jarenlang was het de vraag of de rondweg wel voor dat bedrag te realiseren is. Door versoberingen in het ontwerp is dat bedrag toch toereikend. Daar brengt de vondst van een dassenburcht dus misschien verandering in.

KOSTENPLAATJE

Voor GroenLinks is vooral het kostenplaatje belangrijk. De partij ging vorige week akkoord met het plan, onder voorwaarde dat kostenoverschrijdingen niet ten koste mogen gaan van voorzieningen voor fietsers of als compensatie voor het groen dat voor de weg moet wijken. Fractievoorzitter Dillian Hos: "We staan nog steeds niet te juichen over die weg maar het kostenplaatje was voor ons een hele belangrijke voorwaarde."
Mocht uit onderzoek blijken dat er inderdaad dassen zijn in het gebied van de rondweg brengt dat extra kosten met zich mee, gemiddeld zo'n 30 duizend euro. Daarnaast is het verplaatsen van een dassenburcht een ingrijpende operatie vertelt Bert Hessen van stichting Das en Boom: "Er zijn weinig plekken geschikt om de das weer uit te zetten, daar zijn heel veel eisen voor want het uitgangspunt van de wet is dat we de das tegen de mens beschermen."
Hessen benadrukt dat de aanwezigheid van dassen niet altijd betekent dat bouwplannen niet doorgaan. Vaak zijn aanpassingen in het plan genoeg om de leefomgeving van de das te beschermen.
De burcht ligt in het bos tussen de Barchman Wuytierslaan en het spoor, aan de oostkant van de bestaande weg. De gemeente Amersfoort heeft gisteren laten weten dat stadsecologen onderzoek gaan doen, maar nu nog te druk zijn met andere werkzaamheden.
De Partij voor de Dieren in de provincie is bezorgd over de aanwezigheid van de das in het gebied en heeft er vragen over gesteld aan Gedeputeerde Staten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.