Topdrukte verwacht bij kerstboomkwekerij Groenekan: "We zijn er klaar voor"

De gezellige groep bij elkaar, Jan staat tweede van links.
De gezellige groep bij elkaar, Jan staat tweede van links. © RTV Utrecht / Koen van den Berg
GROENEKAN - En weer een tevreden klant. Een mevrouw vertrekt richting huis met een mooie spar. Een voorbode van wat komen gaat, want veel kerstboomkwekers verwachten dit weekend topdrukte nu Sinterklaas weer vertrokken is. Zo ook de kwekerij van Jan van Vulpen in Groenekan. Hij is alweer de vierde generatie die de zaak runt. Aangezien ook zijn vrouw en dochter bij de kwekerij betrokken zijn, mag het met recht een familiebedrijf genoemd worden.
De mevrouw heeft een Omorica meegenomen, de populairste soort bij de kwekerij. Maar in de kas staan nog veel meer bomen, om over wat er op het 500 meter lange land staat nog maar te zwijgen. Er staan ook nog Nordmannsparren en fijnsparren. De volgende klanten gaan voor de laatstgenoemde, ook wel de traditionele boom genoemd. "We vinden het altijd leuk om een grotere boom te hebben. Bovendien hebben we veel kerstballen, die je wel kwijt moet kunnen. We nemen deze soort omdat het het mooiste kerstbeeld geeft." Dochter Suzanne voegt toe: "Die reden geven veel mensen. De dunne naaldjes nemen ze op de koop toe."
Heel veel bomen, zo ver het oog reikt.
Heel veel bomen, zo ver het oog reikt. © RTV Utrecht / Koen van den Berg
Jan van Vulpen ziet ook dat de kijk van mensen op de kersttijd veranderd is. "Heel veel mensen gaan terug naar de historie van de kerstboom, en vroeger was dat alleen de fijnspar. Verder niks. Vroeger verkochten we tot kerstavond bomen, nu begint het voor Sinterklaas al. Ik stimuleer dat niet, het leven is al jachtig genoeg. Ik vind het leuk om alles op zijn tijd af te werken."
Jan nam de zaak in 1976 over van zijn vader en runt het dus nu een flinke tijd. Gelukkig staat de volgende generatie te trappelen: Suzanne is de vijfde generatie die de kwekerij kan gaan overnemen en werkt momenteel enthousiast mee. "Als klein kind liep ik al in de kas rond. Toen liep ik in de weg, nu loop ik met de boom weg", zegt ze. "Het mooiste aan bomen is dat ze groeien en alles doen zoals ze zelf willen. Hoewel je er bij kerstbomen meer invloed op hebt, heb je er over het algemeen niks over te zeggen."
Ook de kleine boompjes behoren tot Jans assortiment.
Ook de kleine boompjes behoren tot Jans assortiment. © RTV Utrecht / Koen van den Berg
Eva, de vrouw van Jan, helpt ondertussen klanten en maakt de bomen klaar voor de verkoop. Ze is kunstenares en midden in de kas heeft ze eigenhandig een soort theehuisje gebouwd. Ze heeft inmiddels ook haar hart verpand aan de kwekerij. Ze heeft te maken met verschillende soorten klanten. "Er zijn mensen die gezellig een uur lopen te keutelen en er zijn mensen die gelijk een boom aanwijzen er dus binnen drie seconden klaar zijn."
Ze zien een druk weekend aankomen, met weinig rust voor de boeg. Daarom hebben ze extra mensen opgetrommeld. Suzanne kijkt er naar uit. "Het wordt een gekkenhuis. Maar we zijn er klaar voor."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.