RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

De stadsvogel is gevlogen in Utrecht

1/3
PROVINCIE UTRECHT - De stadsvogels trekken weg uit Utrecht. Dertien van de twintig typische stadssoorten zijn de afgelopen jaren minder waargenomen. En dat is alarmerend, zegt de Vogelbescherming, want "als vogelsoorten in je omgeving verdwijnen, betekent het dat die omgeving niet gezond is."

Vooral de bouw gooit roet in het eten voor de vogels. "De stad wordt volgebouwd en daarom is er weinig ruimte voor voedsel en broedplaatsen", legt Marieke Dijksman van de Vogelbescherming uit. "Doordat we bijvoorbeeld huizen beter willen isoleren kunnen zwaluwen geen nesten bouwen onder de dakpannen."

Met als gevolg dat het aantal waargenomen zwaluwen is gedaald met tachtig procent, over de afgelopen 27 jaar. Toch wordt nu pas aan de bel getrokken. "Het is een probleem dat pas kort op de kaart staat", zegt Dijksman. "Pas toen de huismus erg afnam, gingen mensen zich afvragen: 'gaat het eigenlijk wel goed met de vogels in de stad?' en toen kwamen er tellingen."

ZONDER TUIN
"Als je bedenkt dat alle tuinen in Nederland bij elkaar 80.000 voetbalvelden zijn, kunnen we die stadsvogels makkelijk helpen," spoort Dijkmans aan. "Gooi wat tegels eruit, zet een struik neer, daar doe je vogels al een heel groot plezier mee." Als voorbeeld voor steden oppert Dijksman het aanbrengen van nestkasten en bij renovatie rekening houden met plekken waar vogels kunnen broeden.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -