'Grootste kerstboom' gaat vanavond weer branden

© RTV Utrecht
IJSSELSTEIN - De lampjes van de 'grootste kerstboom ter wereld' op de Gerbrandytoren van IJsselstein worden vanavond weer ontstoken. Het is de twintigste keer dat de lampen op de 367 meter hoge zendmast van IJsselstein, voorheen van Lopik, gaan branden.
Vorig jaar ging het mis de 'kerstboom': vlak voor de ontsteking van de lichtjes sloeg opeens de bliksem in, waardoor de boom niet meer aan kon. Om de teleurstelling van vorig jaar weg te spoelen en het evenement dit jaar wel door te kunnen laten gaan, zijn daarom voorzorgsmaatregelen genomen.
Dit jaar worden 135 nieuwe ledlampen ontstoken. "Bij deze lamp is meer rekening gehouden met dingen als blikseminslag. In de lamp zitten voorzieningen die ervoor zorgen dat hoge spanningen veilig worden afgevoerd", vertelde bestuurslid Mischa van Santen van Stichting De Grootste Kerstboom eerder aan RTV Utrecht. "Zo moet hij niet onmiddellijk stuk gaan", doelt hij op vorig jaar.
De eerste keer dat de 'kerstboom' ging branden was in 1992. In de afgelopen decennia werd het evenement verschillende keren door tegenslag getroffen. In 1995 was er een defect aan de tuidraden, in 1999 en 2001 lukte het niet de financiering rond te krijgen en in 2011 moest de zendmast worden hersteld na een grote brand.
Rond de ontsteking is een muzikaal programma opgetuigd met onder anderen Glennis Grace. De kerstboom blijft tot 6 januari stralen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.