Festivals: bomen maken Neude vrijwel onbruikbaar als evenementenlocatie

© Jelmer de Haas
UTRECHT - Festivalorganisaties uit Utrecht zijn niet blij met de plannen van de gemeente om bomen te planten op de Neude. Ze vrezen dat er te weinig ruimte is voor de festivals als er meer bomen komen te staan.
"De huidige plannen voor de boombeplanting maken de Neude naar onze mening vrijwel onbruikbaar als evenementenlocatie", schrijft de directie van Festival Tweetakt in een brief aan de gemeente. De brief is ook ondertekend door het Utrechts Festival Overleg, het Nederlands Film Festival en SPRING.
Zij voeren aan dat het door de bomen bijvoorbeeld onmogelijk wordt om een verzwaarde vloer te leggen, die nodig is voor de veiligheid. Ook zouden podia in de knel komen en worden nooduitgangen geblokkeerd als de bomen er komen.

GEVOLGEN NIET TE OVERZIEN

Voor Tweetakt zou het wel eens het einde van het festival kunnen betekenen, als de Neude onbruikbaar wordt als evenementenlocatie, waarschuwt de organisatie. "Voor Festival Tweetakt zijn de gevolgen van het niet meer kunnen gebruiken van de Neude namelijk niet te overzien. De kern van Tweetakt is een open en toegankelijk festivalhart midden in Utrecht, dat kunst en cultuur toegankelijk maakt voor alle inwoners én bezoekers aan de stad."
Verhuizen naar een andere locatie is volgens de organisatie niet mogelijk omdat de centrale locatie juist essentieel is voor het succes en voortbestaan van het evenement. Zij profiteren ervan dat andere locaties zoals de Stadsschouwburg, Theater Kikker en het Akademietheater dichtbij zijn. "Ik verzoek u met klem alles in het werk te stellen om de Neude als stadsplein en cultureel centrum voor Utrecht te behouden", besluit Petra Blok van Tweetakt de brief.

GRIJZE INSPIRATIELOZE VLAKTE

De gemeente Utrecht kondigde begin november aan bomen te gaan planten op het plein. De Partij voor de Dieren had daarvoor gepleit. De partij noemt het plein een "grijze inspiratieloze vlakte".
Het plein had voorheen ook meer bomen, maar veel daarvan moesten het veld ruimen omdat ze bijvoorbeeld ziek waren. En daar kwamen steeds geen nieuwe exemplaren voor terug. Vanaf volgend jaar wil de gemeente weer gaan herplanten. De gemeente belooft daarbij rekening te houden met evenementen op het plein.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.