Weduwe slachtoffer chaletmoord: Er zal altijd een leven voor en na 13 maart zijn

© Politie / Omroep Gelderland (Bewerking door RTV Utrecht)
AMERSFOORT - De weduwe van de vermoorde Amersfoorter Ton Kuijf heeft nog altijd moeite om zich voor te stellen wat er is gebeurd bij de zogenoemde 'chaletmoord' in Ermelo. Dat verklaarde ze vanmorgen tijdens het hoger beroep over het misdrijf waarbij haar man in 2014 omkwam door steek- en snijwonden.
Janet S. (33) uit Kampen werd veroordeeld tot twintig jaar cel voor doodslag op de Amersfoortse zakenman. Zelf houdt ze vol dat ze alleen heeft geholpen om de misdaad te verhullen en dat ze Kuijf niet heeft gedood. Ook het Openbaar Ministerie wil zich niet bij het eerdere vonnis neerleggen. Het OM vindt dat S. naast een lange celstraf ook tbs met dwangverpleging verdient. Beide partijen tekenden daarom beroep aan.

SEKSSITE

Volgens Janet S. waren zij en Ton Kuijf op 13 maart 2014 samen met Youri B. naar de vakantiebungalow in Ermelo gekomen om in het geheim het financieren van een wietkwekerij te bespreken. S. en Kuijf hadden elkaar twee maanden eerder leren kennen via een sekssite. Ze hadden honderden keren telefooncontact gehad en stuurden elkaar seksueel getinte whatsappjes.
Hoewel S. in 2016 is veroordeeld tot een lange celstraf voor de dood van Kuijf is het motief tot nu toe onbekend gebleven. S. had veel geld van hem geleend en zou hem ook, samen met haar vriendin Joyce N., hebben afgeperst. Over wat zich in het Ermelose chalet heeft afgespeeld zijn S. en het Openbaar Ministerie het fundamenteel oneens. De uitkomst was hoe dan ook gruwelijk. Kuijf werd neergestoken en zijn lichaam werd in plastic gewikkeld achtergelaten in het huisje, dat vervolgens in brand werd gestoken.

HAKBIJL

Janet S. verklaarde vanmorgen dat ze het vakantiehuisje had verlaten om een flink bedrag op te halen, waarmee ze Kuijf wilde overtuigen dat het plan voor een hennepplantage serieus was. Toen ze terugkwam zat Youri B. volgens haar met een hakbijl op de bank. Kuijf was dood. S. zou de politie niet hebben gewaarschuwd omdat het in haar huisje was gebeurd en ze al een strafblad had.
De verklaring van S. staat haaks op die van medeverdachte Youri B., die zegt dat hij het geld ging halen terwijl zij met Kuijf in het chalet bleef. Eerder vonniste de rechter dat S. wel degelijk degene is die Kuijf heeft gedood en dat B. haar heeft geholpen bij onder meer het laten verdwijnen van het lichaam en de auto van het slachtoffer. Janet S. kreeg een gevangenisstraf van twintig jaar en B. moest twee jaar de cel in.

TRANEN

De weduwe van Kuijf maakte vanmorgen gebruik van haar spreekrecht en hield een emotioneel betoog. Haar jongste zoon hoorde het in tranen aan. Ze vertelde dat de rechtszaak in 2016 en het bekendworden van de gruwelijke details uit het sectierapport haar zwaar zijn gevallen.
Toch is ze trots dat haar drie zonen het goed maken, zei ze. Het gezin heeft geprobeerd de draad weer op te pakken. "Het is gebleken dat je iets heel ergs mee kan maken en toch verder kan gaan. Maar er zal altijd een leven voor en na die 13 maart zijn."

PERSOONLIJKHEIDSSTOORNIS

Voormalig karatekampioene Janet S. is al eens eerder tot drie jaar cel veroordeeld na een poging tot afpersing met fatale afloop. Daarbij werd het slachtoffer in Den Haag met een fles op het hoofd geslagen en doodgestoken. Het Hof oordeelde toen dat S. verminderd toerekeningsvatbaar was. Onderzoek in het Pieter Baan Centrum had uitgewezen dat ze een persoonlijkheidsstoornis had. Het OM zou S. graag opnieuw aan een psychiatrische observatie onderwerpen, maar dat weigert ze.
Behalve Janet S. en Youri B. waren er nog twee mensen betrokken bij de serie misdrijven rond de dood van Ton Kuijf. Joyce N. moest anderhalf jaar de gevangenis in omdat ze Kuijf met Janet het afgeperst en omdat ze haar vriendin had geholpen sporen uit te wissen. Janets Broer Danny S. kreeg een jaar celstraf omdat hij zijn auto uitleende en brandstof leverde. Hun beroepszaken en die van B. worden morgen en overmorgen behandeld. Volgens het OM zijn zij door hoofdverdachte S. meegesleurd in haar opzet om Ton Kuijf om het leven te brengen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.