Woontoren in Leidsche Rijn (hoger dan de Dom) krijgt uitkijkpunt

© Gemeente Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Een verticaal dorp van 140 meter hoog met ongeveer 1.100 huur- en koopwoningen. Zo gaat volgens de gemeente Utrecht de bebouwing eruit zien in Leidsche Rijn Centrum Noord. Het was al bekend dat er voor het eerst een toren zou komen die hoger wordt dan de 112-meter hoge Domtoren. Nu is de invulling van het plan duidelijker.
De gemeente kwam vanochtend naar buiten met de invulling van het bouwplan, dat de naam MARK gekregen heeft. Aan de noordkant van het treinstation Utrecht Leidsche Rijn en ten westen van de A2, verrijzen drie hoge torens van 80, 100 en 140 meter. De hoogste toren wordt voorzien van een openbaar uitzichtpunt. Het plan voorziet in een zogenoemde stadswildernis, een klein bos tussen de bebouwing in. Verder komen in de torens tuinbouwkassen.
Wethouder Klaas Verschuure zegt dat het plan "verschillende aspecten van het gezond stedelijke leven'' samenbrengt. Hij is zich bewst van een omstreden puntje van MARK: de hoogte: "We realiseren ons allemaal dat áls we iets bouwen dat hoger is dan de Domtoren, dat het ook écht iets bijzonders moet worden.''
In 2010 werd een plan voor een veel hogere toren afgeblazen. De 262 meter hoge toren Belle van Zuylen moest in Leidsche Rijn verschijnen, maar dat ging niet door. Wel werd daarna duidelijk dat hoger bouwen dan de Domtoren in Leidsche Rijn zou worden toegestaan.
Drie hoge torens in Leidsche Rijn
© Gemeente Utrecht
© Gemeente Utrecht
© Gemeente Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.