OM over chaletmoord: Janet S. mag niet onbehandeld terug maatschappij in

© Privéfoto (Bewerking door RTV Utrecht)
AMERSFOORT - Janet S. moet alsnog twintig jaar cel en tbs met dwangverpleging, of levenslang krijgen voor de dood van Amersfoorter Ton Kuijf. Dat eist het Openbaar Ministerie in het hoger beroep rond de zogenoemde chaletmoord. De eis is gelijk aan wat het OM eerder al tegen haar eiste.
De 33-jarige S. werd voor de dood van Kuijf veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar, zonder tbs. Zowel S. als het OM verzetten zich tegen dat vonnis uit 2016. Volgens justitie lijdt de vrouw aan een persoonlijkheidsstoornis, waardoor ze zich niet kan inleven in anderen en moeite heeft om wederkerige relaties te onderhouden.

OBSERVATIE

Het OM baseert zich op een oud rapport van het Pieter Baan Centrum. Dat werd in 2004 opgesteld vanwege een andere zaak, waarbij een slachtoffer op het hoofd was geslagen met een fles en daarna werd doodgestoken. Janet S. weigert mee te werken aan een nieuwe psychiatrische observatie, maar volgens het OM kan het Gerechtshof ook zonder zo'n onderzoek tbs opleggen.
Het toegetakelde lichaam van de 58-jarige zakenman Ton Kuijf werd in 2014 gevonden in een uitgebrand chalet in Ermelo. Hij had daar afgesproken met Janet S. en medeverdachte Youri B. en was door steek- en snijwonden om het leven gebracht. S. ontkent dat ze de Amersfoorter heeft gedood en geeft alleen toe dat ze heeft geholpen om het misdrijf te verhullen. Ze vraagt in hoger beroep om vrijspraak, omdat het proces in 2016 volgens haar niet eerlijk is verlopen.

VOOROPGEZET PLAN

Volgens het OM staat echter wel vast dat S. Kuijf willens en wetens om het leven heeft gebracht en was er zelfs sprake van een vooropgezet plan om hem te doden. Zo probeerde ze die dag haar telefoongesprekken met hem af te schermen door te bellen met prepaidkaarten. Ook zou ze haar drie medeverdachten, die eveneens celstraffen kregen, hebben meegesleurd in een poging haar misdrijf te verhullen.
Het Openbaar Ministerie wil voorkomen dat Janet S. na haar straf zonder verdere behandeling terugkeert in de maatschappij. Daarom eist het tbs met dwangverpleging bovenop de twintig jaar cel die ze al had gekregen. Mocht het Gerechtshof daar niet in meegaan dan eist de advocaat-generaal alsnog levenslang.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.