Zeker 8000 ramen gesneuveld door windhoos bij kweker: "We vrezen voor onze bloemen"

© RTV Utrecht
MIJDRECHT - Als je de kas van kwekerij Van der Wilt in Mijdrecht binnenloop lijkt het mee te vallen. Duizenden kleurige gerbera's steken vrolijk uit de grond, maar als je verder doorloopt is de schade goed te zien. Glassplinters op de vloer, gescheurde schermdoeken en een dak vol kapotte ruiten. "Er zijn zeker 8000 ramen gesneuveld", zegt Tessa van der Wilt die de marketing doet binnen het familiebedrijf.
Vrijdag heeft een windhoos flink huisgehouden in de kas. Ruiten vlogen in het rond en ook een deel van het dak stortte in. Ook de schuur is flink beschadigd. "Toen we de schade opnamen zaterdag dacht ik: het is nog veel erger dan verwacht", vertel Van der Wilt. "Het is een zeer plaatselijke windhoos geweest. Bij onze buurman is de achterpui eruit en bij ons is het nog veel extremer."

OPRUIMEN

Op maandagochtend zijn tientallen medewerkers bezig met het opruimen van al het glas en het repareren van de ruiten. "De wind heeft ook veel glas het weiland ingewaaid. Het blijft maar komen."
Enorme schade bij Van Wilt Gerbera's in Mijdrecht
Het gaat maanden duren voordat alles weer gerepareerd is en de schade loopt in de honderduizenden euro's schat Van der Wilt in. Ze maakt zich vooral zorgen over de bloemen. Die kunnen namelijk niet tegen de kou. "Ze hebben 18 graden nodig om goed te kunnen groeien. Het is nu hooguit 10 graden in de kas. Vandaar dat de belichting en de verwarming aanstaan. Het is vooral noodzakelijk dat het nu niet gaat vriezen."
De kerstperiode is voor de kwekerij een van de drukste periodes van het jaar. Dan worden er vooral veel rode en witte bloemen verkocht. "Het 'rood en wit' neemt behoorlijke prijzen aan nu. Daarom is het extra zuur voor ons."

TOEKOMST

Iedereen binnen het familiebedrijf is aangeslagen. Al proberen ze ook positief te zijn en te kijken naar de toekomst. "Het is bizar, je beleeft het met elkaar. Dat maakt het ook heftig. Maar tegelijkertijd weet je ook dat je dit met elkaar gaat overwinnen. Je moet wel."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.